Annonse
25. oktober 1944 kom de første russiske soldatene fram til Bjørnevatn i Sør-Varanger kommune. Dette markerte starten på frigjøringen av Øst-Finnmark, det første området som igjen kom under norsk suverenitet. Bildet viser krigsminnesmerket i Kirkenes. Foto: Travel Finnmark

Vassviks diplomatiske gjennombrudd?

Ragnhild Vassvik fra Finnmark fylkeskommune har nettopp invitert Norges konge og norsk og russisk politisk toppledelse til jubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark.

Fylkeskommunen og grensekommunen i øst skal sammen håndtere programmet som vil foregå i Kirkenes 23.- 25 oktober 2019

Ved frigjøringsjubileet i 2019 vil russisk toppledelse være juridisk representant for Den røde armeen og flåten, som knuste den tyske hæren i Lappland. Den siste tiden har Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, besøkt Russland flere ganger, og Putin har besøkt Tyskland. Det blir spennende å se hva som vil skje i Kirkenes neste år og hvilke signaler ledelsen i begge land kommer til å sende, blant annet til næringslivet. 

Finnmark fylkeskommune Inviterer Kongen og Putin

Petsamo-Kirkenes operasjonen i 1944 ble avtalt i samråd mellom Stalin, Roosevelt og Churchill. Ifølge memoarene til general Sjtemenko fra generalstaben til Den røde armeen, som hadde deltatt i planleggingen av operasjonene i Norden, hadde Stalin personlig, en gang på hans dacha, diskutert befrielsen av Nord-Norge. Stalin valgte selv general Meretskov som øverstkommanderende for Petsamo-Kirkenes offensiven. Etter krigen mottok de sovjetiske generalene som gjennomførte operasjonen, MeretskovSkjerbakov og Khudalov, og admiral Golovko, Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for befrielsen av Øst-Finnmark. Meretskov ble også forfremmet til marskalk av Sovjetunionen.

Etter Sovjetunionens oppløsning var det en betydelig seier for Russland å få bekreftet sin stormaktsstatus på den internasjonale arenaen. Russland fikk offisielt plassen til Sovjetunionen i FNs sikkerhetsråd. Dermed representerer dagens russiske toppledelse stadig de sovjetiske politikerne, diplomatene og generalene som planla og gjennomførte  frigjøringen av Øst-Finnmark, og bør derfor delta i frigjøringsjubileet i 2019 på tross av dagens diplomatiske utfordringer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse