Annonse
25. oktober 1944 kom de første russiske soldatene fram til Bjørnevatn i Sør-Varanger kommune. Dette markerte starten på frigjøringen av Øst-Finnmark, det første området som igjen kom under norsk suverenitet. Bildet viser krigsminnesmerket i Kirkenes. Foto: Travel Finnmark

Vassviks diplomatiske gjennombrudd?

Ragnhild Vassvik fra Finnmark fylkeskommune har nettopp invitert Norges konge og norsk og russisk politisk toppledelse til jubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark.

Fylkeskommunen og grensekommunen i øst skal sammen håndtere programmet som vil foregå i Kirkenes 23.- 25 oktober 2019

Ved frigjøringsjubileet i 2019 vil russisk toppledelse være juridisk representant for Den røde armeen og flåten, som knuste den tyske hæren i Lappland. Den siste tiden har Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, besøkt Russland flere ganger, og Putin har besøkt Tyskland. Det blir spennende å se hva som vil skje i Kirkenes neste år og hvilke signaler ledelsen i begge land kommer til å sende, blant annet til næringslivet. 

Finnmark fylkeskommune Inviterer Kongen og Putin

Petsamo-Kirkenes operasjonen i 1944 ble avtalt i samråd mellom Stalin, Roosevelt og Churchill. Ifølge memoarene til general Sjtemenko fra generalstaben til Den røde armeen, som hadde deltatt i planleggingen av operasjonene i Norden, hadde Stalin personlig, en gang på hans dacha, diskutert befrielsen av Nord-Norge. Stalin valgte selv general Meretskov som øverstkommanderende for Petsamo-Kirkenes offensiven. Etter krigen mottok de sovjetiske generalene som gjennomførte operasjonen, MeretskovSkjerbakov og Khudalov, og admiral Golovko, Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for befrielsen av Øst-Finnmark. Meretskov ble også forfremmet til marskalk av Sovjetunionen.

Etter Sovjetunionens oppløsning var det en betydelig seier for Russland å få bekreftet sin stormaktsstatus på den internasjonale arenaen. Russland fikk offisielt plassen til Sovjetunionen i FNs sikkerhetsråd. Dermed representerer dagens russiske toppledelse stadig de sovjetiske politikerne, diplomatene og generalene som planla og gjennomførte  frigjøringen av Øst-Finnmark, og bør derfor delta i frigjøringsjubileet i 2019 på tross av dagens diplomatiske utfordringer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse