Annonse
SKATTE-BRÅK: Oppdrettsnæringen i Norge er bekymret over hvordan en ny grunnrenteskatt vil slå ut. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby NTB/Scanpix

Vedum kan ha funnet en ny vinnersak

På årsmøtet i Troms Senterparti lørdag brukte partileder Trygve Slagsvold Vedum tiden til å advare mot grunnrenteskatt for sjømatnæringen.

Da vil pengene komme til å strømme fra kysten og inn i statskassen. En slik ordning ser ut til å være fristende for Siv Jensen og Frp, partiet som ble tuftet på kamp mot offentlige avgifter og skatt. Men nå har både Jensen og Erna Solberg akutt behov for penger. Snart kommer regningene for ny fregatt, nytt regjeringskvartal, alle skattelettelsene til Tesla-folket, og alt det som følger med å ta utgiftspartiet KrF inn i regjering.

Det er ingen grunn til å gråte for oppdrettnæringen, som har hatt en resultatmargin på nesten 35 prosent de siste tre årene.

Det handler om å se det store bildet: Penger som skal sendes fra distriktene, og inn til finansdepartementet i Oslo, som skal fordele dem i det store samfunnsregnskapet. Vedum mener det er en langt bedre ide med arealavgift til kommunene, som ifølge Sp vil sikre at verdiene faktisk blir igjen lokalt. Det er klassisk sentrum-periferi fra Vedum, som kan ha identifisert en ny vinnersak.

I den ferske regjeringserklæringen heter det at regjeringen vil «beskatte naturressurser slik at overskuddet tilfaller fellesskapet og innrette skattesystemet slik at det fører til samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer».

Bak disse ordene ser det ut til å skjule seg en skattepolitikk hvor distriktsbaserte næringer som fiskeri, havbruk og mye annet som gir grunnlag for verdiskapning og bosetting langs kysten, skal skattlegges enda hardere enn i dag. Det er nå - langt inn i distrikts-Høyres egne rekker - i ferd med å feste seg en oppfatning av at dette skal finansiere skatteletten til multinasjonale selskap, advokater, finansnæringen og eiendomsselskap i de store byene.

Saken har uten tvil et potensial til å flytte velgere fra Høyre og FrP til Senterpartiet. Langs kysten har det tradisjonelt vært mange borgerlige kjernevelgere knyttet til nettopp disse kystbaserte næringsklyngene.

Spørsmålet er om disse velgerne synes det er akseptabelt at de er pekt ut til betale for regjeringens skatteletter til rikfolk på Østlandet. 

Det er de neppe, og kraften i en slik skatteomlegging kan gi regionalpolitiske effekter som ryster både Høyre og Frp i distriktene. Det vil slite ytterligere på regjeringen.  I Venstre og KrF er det fra før sterk misnøye med den distriktspolitiske profilen.

Det er grunn til å tro at vi i tiden frem mot kommunevalget vil se Trygve Slagsvold Vedum hamre inn budskapet om at Senterpartiet ikke vil innføre en ufornuftig grunnrenteskatt på kystnæringer, men istedet legge til rette for utvikling og vekst. Det er et budskap som går rett hjem blant borgerlige velgere langs kysten.

Hos Vedum og hans rådgivere er den politiske radaren i døgnkontinerlig drift. Da fanger man opp saker på Sp-lederens utallige reiser langs kysten. Mens saken ser ut til å bli nok en misbrukt mulighet for Arbeiderpartiet til å komme på offensiven i distriktene.

Kanskje tenker noen partistrateger at de gjerne skulle hatt disse skatteinntektene og at det er en fordel at Solberg-regjeringen gjør jobben før de selv overtar statsrådskontorene? Det kan gi Senterpartiet gode muligheter til å høste også blant Aps kjernevelgere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse