Annonse
Det mest positive ved Tromsøerklæringen til samarbeidspartiene er målsettingen om mer tverrpolitisk samarbeid. Tromsø trenger virkelig det. Bare Gud vet hvor mye byen har tapt på partipolitisk kjekling og manglende evne og vilje til å gå sammen om viktige utviklingsprosjekt. Foto: Inger Præsteng Thuen

Veien videre, Tromsø?

Bodø fikk sin europeiske kulturby. Hva skal være Tromsøs prosjekt?

Å bygge relasjoner opp mot sentrale myndigheter er helt nødvendig for ledende politikere i Nord-Norges største by.

Tromsøerklæringen, samarbeidsdokumentet fra Ap, Sp, SV og MDG, ble lagt fram fredag. Ifølge forfatterne er dette den politiske plattformen for styring av kommunen de kommende fire årene.

Tromsøerklæringen er spekket med opplagtheter. Her er det mye prat og lite forpliktelser. Dette er langt på vei selvfølgelighetenes dokument. Plattformen er tidvis så ullen og blottet for konkrete tiltak at man gnir seg i øynene. Den mangler konkrete målsettinger også på de mest åpenbare tiltak. Det er ikke greit for Norges største sjømatkommune at den politiske lederkvartetten er så slapp i fisken at den skriver følgende: «Tromsø vil jobbe aktivt for å få på plass viktige investeringer i fiskerihavnene i kommunen».

Hva betyr det? Hvilke fiskerihavner, hvilke investeringer og hvor mye penger trengs fra staten for å dra dette bokstavelig talt i havn? Prioritert rekkefølge på havnene? Kort sagt, hva skal resultatene av den aktive jobbingen for fiskerihavnene de neste fire årene bli?

Et annet eksempel: «Et bærekraftig Tromsø - et arktisk forbilde i verden», står det også i erklæringen. Hva betyr det for oss som bor her?

De store budsjettoverskridelsene er et problem for Tromsø fordi de begrenser kommunens økonomiske handlingsrom. Men hva er tiltakene for å få kontroll over økonomien? Jo, «alle politiske vedtak skal ha budsjettdekning og følge en langsiktig plan», heter det. Mer selvfølgelig kan det nesten ikke bli, og mistanken om at de rødgrønne rett og slett ikke tør å adressere problemet, bare øker.

Å bygge relasjoner opp mot sentrale myndigheter er helt nødvendig for ledende politikere i Nord-Norges største by. Det gjelder også når venstresiden styrer kommunen og høyresiden sitter i regjering. Dessverre inneholder Tromsøerklæringen lite som tyder på forståelse for aktiv lobbyisme overfor sentrale myndigheter. I stedet fyrer samarbeidskameratene, etter å ha uttrykt sinne over norsk flyktningpolitikk, avgårde følgende: «Samarbeidspartiene vil gi regjeringen beskjed om at Tromsø må ta imot flere flyktninger enn i dag».

Følelsen av at Tromsø nå kan være inne i en periode med en viss stagnasjon, har ikke bare med eliteserien i fotball å gjøre. Byen vokser ikke like mye lenger, prognosene om 1000 flere innbyggere per år, slår ikke til. Veksten kommer ikke lenger automatisk. Det er mye slutt på den tiden da store prosjekter bare landet i Tromsø, nærmest som en naturlov.  

Men det positive ved Tromsøerklæringen er målsettingen om mer tverrpolitisk samarbeid. Synd at dette kom skjevt ut på grunn av tildelte komitélederverv, men vi får håpe at blant annet gruppeledermøtene kan bidra positivt til å rette på samarbeidsklimaet. Tromsø trenger det. Bare Gud vet hvor mye byen har tapt på partipolitisk kjekling og manglende evne og vilje til å gå sammen om viktige utviklingsprosjekt.

Det er tid for tverrpolitisk samarbeid, for å sette seg ned og diskutere felles utfordringer. Og uten å nevne fotball med ett eneste ord: Bodø ble ikke europeisk kulturhovedstad for ingen ting. En Høyre-ordfører skapte ideen, en Ap-ordfører videreførte den, hele tiden gjennom et bredt tverrpolitisk samarbeid hvor man også trakk inn viktige medspillere fra kultur- og næringsliv. Lobbyvirksomheten mot nasjonale politikere på både høyre og venstre fløy var så god, at en kulturminister som trodde hun hadde satt en stopper for Bodøs kandidatur, ble kraftig parkert.

Byutvikling handler om så mye mer enn reguleringsplaner, høyhus og infrastruktur. Det handler også om attraktivitet og forventninger, om å gi rom til å skape entusiasme og engasjement for byen. Det viktige er å se de lange linjene, i et 8-12 års perspektiv. Og det må samarbeides godt mellom ansvarlige, politiske partier for å få til større løft.

 Bodø fikk sin europeiske kulturby. Hva skal være Tromsøs prosjekt?

  

 

 

 

 

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse