Annonse
Det Kristin Clemet (bildet) og kompani forkler som kjærlighet til landsdelen, e ikkje anna enn et forsvarsskriv for at utlendinga og finanseliten skal guide oss og assistere oss i rollen som evig råvareprodusent, skriver Ruth Bech. Foto: NTB Scanpix

Veit Civita opp-ned på Nord-Norge?

Muligheitskulturen Civita snakke om e en mulighetskultur som knytte nordnorsk økonomi enda sterkare til globaløkonomien.

Korfor bekrefte tenketankan sørpå alle fordomma om nordnorge i sine prospekta for eldoradoet her nord?

Civita peike på at vi mangle kompetanse her oppe - høyskola og universiteta og sterke forskningsmiljøa til tross. Civita sin Swot-analyse e latterlig enkel, en førsteårselev på videregående kunne gjort den bedre. Det Kristin Clemet og kompani forkler som kjærlighet til landsdelen, e ikkje anna enn et forsvarsskriv for at utlendinga og finanseliten skal guide oss og assistere oss i rollen som evig råvareprodusent.

En tenketank som ikkje ser sammenheng mellom stedlig produksjon av råvara og økt lokaløkonomi, eller investering og investeringsobjekta (produksjon e et investeringsobjekt) e ikkje verdt honoraret Agenda Nord har betalt for “notatet”. Det eg savne e en plan eller rapport fra sør på nord sine premissa - og ikkje enda ei blekka som e et veikart til å holde Nordnorge i en assymetrisk konkurransesituasjon.

Muligheitskulturen Civita snakke om e en mulighetskultur som knytte nordnorsk økonomi enda sterkare til globaløkonomien.
Det e selvsagt besnæranes, om vi hadde vært tiltrudd kompetanse til egen utvikling selv.

Men kompetanseutviklinga skal skje i en “markedsrettet kontekst hvor rammebetingelsene for landsdelens vekst i langt større grad defineres globalt enn nasjonalt.” Det vil si at den til no endelause rekka av eksterne eksperta som kjem opp hit og organisere, lobbye og bruke media til finanspropaganda - det kjem til å fortsette. Det kjem til å bli Røkke mot Røkla på nytt og på nytt og på nytt. Bare at det ikkje e Røkke, men Kina, USA, Finland, EU, Canada og gud veit kem.

Det e e alle andre enn oss.

Vi trekke faktisk ikkje fisken opp av havet for at der skal skapes arbeidsplassa med begerpakking av fisk i Oslo. Vi slakte ikkje rein og sau for at det skal pakkes av danska og polakka. Vi ønske foredling og ei heil produksjonslinja sjøl. Vi ønske en lokal produksjon av kjøtt og andre landbruksprodukta i nord - kor råvaran e, sånn at kvaliteten på råvaran våres ikkje går tapt. Det skjønne ikkje tenketankan sørpå, det at kvalitet e en sterkare signalsender i markedet enn kvantitet!

Ballen kan spilles tilbake til analytikerene og rapportskriverne, for mens de uttaler seg om å markedstilpasse nordnorsk næringsliv, så savnes en svært viktig kompetanse: Analysen mangler førsthånds kunnskap om arktis og om Nord-Norge. Den mangler også lidenskapen for landsdelens framtid som deles av befolkningen her nord.

Det er et stort handikap når man pensler ut framtidsvisjoner.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse