Annonse
FORLIK: Åtte av ni partier stilte seg bak det såkalte bompengeforliket i februar. Fra venstre: Sandra Borch (Sp), Eirik Mikkelsen (KrF), Ingrid Marie Kielland (SV), Erlend Bøe (Høyre), Kristin Røymo (Ap), Jens Ingvald Olsen (Rødt), Jonas Stein (Venstre), Barbara Vögele (MDG), Brage L. Sollund (Ap). I forgrunnen NRK-reporter Lars Egil Mogård på pressekonferansen om saken. Foto: Øystein Barth-Heyerdahl.

Veivalg inn mot neste valgkamp

Det er verdt å merke seg at et av de aller største prosjektene i byens moderne historie ble avgjort uten støtte fra noen av de to regjeringspartiene Høyre og Frp.

Et flertall i kommunestyret har onsdag denne uken avgjort at det skal innføres bompenger i Tromsø. Beslutningen er et veivalg som legger sterke premisser for byens fremtid.

Behandlingen av saken, og den politiske debatten i bystyret, gir også en pekepinn på hvordan den lokale valgkampen i Tromsø vil kunne arte seg fram mot 2019.

Det er verdt å merke seg at et av de aller største prosjektene i byens moderne historie ble avgjort uten støtte fra noen av de to regjeringspartiene Høyre og Frp.

Frp har hele veien vært motstandere av bompengefinansiering, mens Høyre nå har trukket seg ut av det brede forliket rundt en bymiljøavtale av andre grunner. Høyre støtter fortsatt bompengefinansiering, men flertallet i partigruppa er uenige i tiltakene slik saken nå foreligger. Dette gjelder spesielt i spørsmålet om hvor en ny Kvaløy-forbindelse skal ligge.

Konsekvensen blir uansett at Høyre og Frp går inn i valgkampen uten å ha låst seg fast med støtte til det velgerne har delte oppfatninger om, men som er en kontroversiell sak.

Særlig for Frp er dette en gavepakke fordi partiets grunnfjell er sterkt imot bompenger. Frp kan vil trolig legge press på Høyre med tanke på reversering av bompengene, i bytte mot støtte til Høyres ordførerkandidat høsten 2019.

Det er høyst usikkert hvilken gevinst dette gir for Høyre. Det er grunn til å anta at velgerne fremdeles vil oppfatte FrP som «garantisten» mot bompenger, og at protest-stemmene dermed vil havne der.

Avstanden mellom Høyre og Frp i bompengesaken kan ende med at Høyre vender blikket mot sentrum, nærmere bestemt Venstre, KrF og Sp, i jakten på alliansepartnere.

Høyre risikerer for øvrig kritikk fra «sine egne» i deler av næringslivet, for eksempel NHO og Næringsforeningen for Tromsøregionen. Begge paraply-organisasjonene for næringslivet har støttet innføring av bompengesystemet, vurdert det som nødvendig for byens utvikling når det gjelder transport og infrastruktur, og på bakgrunn av dette oppfordret til et bredt politisk forlik.

Arbeiderpartiet må på sin side forberede seg på en valgkamp der man står alene om å forsvare både en kraftig økning av eiendomsskatten, og innføring av bompenger. En rimelig fortolkning tilsier dermed at Ap må starte valgkampen i motbakke i opinionen.

Spørsmålet er om Røymo og Arbeiderpartiet nå er i stand til å komme opp med en sak som kan begeistre velgerne i Tromsø. At partiet sårt trenger en slik vinnersak, er det liten tvil om. Hvilken sak det skulle være, er vanskeligere å se i skrivende stund.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse