Annonse
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Vekst i oppdrettsnæringa for enhver pris?

Det er krefter i sving som handler ubegripelig arrogant og hensynsløst, og sund og fjorder fortettes av ikke-bærekraftige oppdrettsanlegg.

Så har det skjedd, etableringen av åpne merder for lakseoppdrett ved Dale på Grytøy er igang. Dette følges opp av en representant fra næringen i Harstad Tidende 5/4, med mange positive ord, men medaljens bakside er ikke nevnt.

Jeg nevner noe av den her: God fiskeplass og en gyteplass for fisk blokkeres nå og utslettes etterhvert, og flere fiskeplasser kan bli rammet. Miljøet blir en av taperne både på Grytøy og andre steder, og “Den fantastiske villaksen” rammes betydelig ifølge forskning og et TV-Program nylig.

Oppdrettere og politikere har presset dette gjennom, på tross av protester  mot etableringen fra lokalbefolkningen og andre. Mottoet ser ut til å være vekst, vekst, vekst i oppdrettsnæringen for enhver pris. Lokalbefolkningen og miljøet er blitt en parentes i dette systemet. Det er krefter i sving som handler ubegripelig arrogant og hensynsløst, og sund og fjorder fortettes av ikke-bærekraftige oppdrettsanlegg. Lakselus og rømming av laks er fortsatt et problem, og medisinering og annen forurensing rammer annen fisk i havet, og i siste fase spørs det om menneskene kan føle seg trygge. 

Alt tyder på at den sunne fornuften må taes i bruk nå. Vi har konkrete eksempler på at lukkede, bærekraftige anlegg er fullt mulig å etablere, og nå er det helt nødvendig å satse fullt ut på det,dersom vi ikke skal oppleve en blåmandag for miljøet og kysten vår .Det omsettes for milliardbeløp i næringen, og tiden er inne for å investere  kun i lukkede anlegg. Dersom dere oppdrettere og politikere er så klok at dere gjør det, så vil dere få full aksept for oppdrettsnæringa av folk flest. La meg understreke at oppdrettsnæringa har sin store verdi for landet vårt, men det må gjøres sterke grep for at den skal bli bærekraftig, og det vil også næringa tjene på. 

Enn om dere begynte å lytte til kunnskapsrike, kompetente avis-skribenter. Les Harstad Tidende av 27 mars, hvor Kåre Nordgård har utdypet realitetene om fiskefôret som innføres av næringen fra Brasil til Norge,og som har svært negative virkninger. Dette er jo direkte skremmende og uverdig for Norge. 

Det er helt umulig å forstå at det ikke blir gjort noe radikalt for å rette opp disse negative og skadelige faktorene som oppdrettsnæringa innebærer, for konkrete eksempler viser jo at det er mulig. Men da er det vel slik at man ikke kan tenke bare vekst og penger, men må løfte andre vesentlige verdier i livet høgre opp og ivareta dem. Tiden er inne for å handle nå.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse