Annonse
At Dronningen valgte Riddu Riddu, er en stor anerkjennelse, første og fremst av samisk kultur, men også av det arbeidet som er gjort i løpet av de 26 årene festivalen har eksistert. Her er Dronningen i samtale med Berit Alette Mienna (t.v.) og Gerd Mikalsen. Til høyre står festivalleder Karoline Tveitnes Trollvik. Foto: Katarina Goldfain Johnsen

Vel overstått!

Årets Riddu Riddu er historie, det er bare å gratulere med vel overstått til alle involverte, men ikke minst sterke og dyktige damer som sto bak og deltok i arrangementet!

Ikke så rart at det kom noen tårer hos festivalledelsen da det ble klart at Dronningen hadde sagt ja. Anerkjennelse handler om likeverd, nettopp det Riddu Riddu er tuftet på.

Årets Riddu Riddu er over. Og festivalledelsen, ved daglig leder Karoline Tveitnes Trollvik og styreleder Christina Henriksen, kan notere seg for nok en suksess. Riddu Riddu er en festival som har utmerket seg ved å ha driftige damer i ledelsen, fra den spede begynnelse, da Lene Hansen satt ved roret, til dagens utgave av festivalen.

I år fikk Riddu Riddu celebert besøk, da dronning Sonja kom for å åpne festivalen. For første gang var et medlem av kongehuset tilstede under begivenheten i Manndalen. De kongelige har mange forespørsler fra forskjellige kulturarrangører over hele landet, at Dronningen valgte Riddu Riddu, er en stor anerkjennelse, første og fremst av samisk kultur, men også av det arbeidet som er gjort i løpet av de 26 årene festivalen har eksistert.

Denne anerkjennelsen kan ikke undervurderes. Kongelig oppmerksomhet, respekt eller ros, er symbolsk og politisk betydningsfullt. Ikke så rart at det kom noen tårer hos festivalledelsen da det ble klart at Dronningen hadde sagt ja. Anerkjennelse handler om likeverd, nettopp det Riddu Riddu er tuftet på.

For en del eldre kåfjordinger betydde Dronningens tilstedeværelse at de for første gang deltok under arrangementet. For  noen av de utenlandske gjestene var besøket spesielt stort. Mens det norske kongehuset har vært flinke til å fremme samisk kultur, kan urfolk i Russland eller Alaska bare håpe at de en dag skal møte samme interesse fra sine lands myndigheter.

Dronninger hører også hjemme i eventyrene, og historien om Riddu Riddu er som nettopp det,  et eventyr. Det startet da foreningen Kåfjord Sameungdom  ble etablert nyttårsaften 1990, som en følge av et sterkt ønske om å forandre verden. De ni ungdommene som startet foreningen ville bidra til samisk oppvåkning i ei tid da skepsisen til å snakke høyt om det samiske og synliggjøre det, var stor.  Året etter gikk den første festivalen av stabelen.

En generasjon seinere er Riddu Riddu vokst til å bli en av de fremste urfolksfestivalene i verden. Festivalen styrker urfolks og samisk identitet, er et viktig forum for sterke meninger, og har en viktig rolle i fortellingen om samisk stolthet, som dronning Sonja sa det i sin åpningstale.

At festivalen har stor betydning for samisk ungdom den dag i dag, er festivalsjefen selv et eksempel på. Hun sier til Nordlys at hun opplever at de unge drar de eldre med seg i identitetsmessig anerkjennelse og aksept. Og neste år skal minoritetene i minoriteten frontes. Det skal handle om det å være homofil, lesbisk eller trans i det samiske miljøet. Nok en gang skal en viktig kamp fram i lyset, mot fordommer, diskriminering og manglende aksept.

Årets Riddu Riddu er historie, det er bare å gratulere med vel overstått til alle involverte, men ikke minst sterke og dyktige damer som sto bak og deltok i arrangementet!

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse