Annonse
Sjømatnæringen er selve blodpumpa i store deler av vår nordligste landsdel og langs kysten i MidtNorge og på Vestlandet. Det vil vi den skal fortsette å være, skriver Aina Valland i Sjømat Norge. Foto: Torgrim Rath Olsen

Velferden vår er bygget på lønnsomme arbeidsplasser

Vi må nemlig aldri glemme at verdier må skapes før de skattes.

Finansminister Jan Tore Sanner er klar på at arbeidsplasser er det viktigste for å trygge velferden. Da kan vi ikke ha en skattepolitikk som hindrer etablering av nye arbeidsplasser langs kysten.

Ingen steder i landet har en høyere vekst i verdiskaping per innbygger i det siste tiåret enn de tre fylkene i vår nordligste landsdel. Sjømatnæringen har gjort det mulig å etablere arbeidsplasser i en rekke kystsamfunn.

Finansminister Jan Tore Sanner varsler tøffere tider, og peker på flere i jobb som sentralt for å finansiere framtidens velferd. Sentralbanksjef Øystein Olsen fremmer samme budskap: Handelsbalansen svekker seg. På de siste syv årene har handelsunderskuddet doblet seg, og er nå større enn forventet avkastning fra Oljefondet. Slik kan det ikke fortsette om vi har tenkt å opprettholde dagens levestandard. Vi må derfor øke eksporten av varer og nettopp der har sjømatnæringen avgjørende betydning.

Nå er vi midt oppe i en debatt om en skal skattlegge havbruksnæringen tre ganger så mye som annet konkurranseutsatt industri. Det mange ser ut til å glemme er at lønnsomme arbeidsplasser er grunnsteinen i vårt samfunn. I løpet av to år har antall sysselsatte i hele sjømatnæringen økt med 8 000, ifølge Sintef. I 2030 kan antall sysselsatte passere 100 000 personer om sjømatnæringen får mulighet til å utvikle seg.

Noe av det som gjør sjømatnæringen så spennende, er de allsidigheten innen jobbene. Vi trenger de som ikke likte å sitte på skolebenken, vi trenger de med fagbrev og vi trenger de med master- og doktorgrad. Kompetansen som finnes blant de som i dag jobber med olje og gass er også gull verdt for mange av de arbeidsplassene vi ønsker å skape fremover.

Verdiskapningen fra sjømatnæringen kan i 2030 dobles til 200 milliarder kroner, gitt at næringen gis gode rammevilkår for videre vekst. Dobles vil dermed også skattebidraget som i dag beløper seg til 20 milliarder kroner årlig.

Sjømatnæringen er selve blodpumpa i store deler av vår nordligste landsdel og langs kysten i MidtNorge og på Vestlandet. Det vil vi den skal fortsette å være.

Vi ser på finansministeren sine uttalelser om flere i jobb som en direkte oppfordring til oss i næringslivet, og vi har alle ambisjoner om å skape flere jobber. Havbruksnæringen skal investeres mye i årene fremover for å sikre bærekraftig vekst i matproduksjonen og for å utvikle bedriftene videre. Da trenger vi politikerne med på laget. Vi må nemlig aldri glemme at verdier må skapes før de skattes.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse