Annonse
Slik kan den nye Polarsirkelen storflyplass ved Mo i Rana bli seende ut.

Velg Mo i Rana!

Folket på Helgeland har ventet lenge nok. De fortjener nå at hele Nord-Norge samler seg bak kravet om ny storflyplass i Rana.

Mo i Rana er på alle måter et tyngdepunkt på Helgeland, og det vil være naturlig at flyplassen bygges der

Hele Nord-Norge må samle seg bak kravet om ny storflyplass på Helgeland. Signalet fra en samlet landsdel må være tydelig; dette skal prioriteres aller høyest i neste Nasjonal Transportplan fra 2017.

Det betyr naturligvis at andre planlagte flyplassprosjekter i landsdelen må vike, men det er beklageligvis en realpolitisk konsekvens. Politikk handler om å prioritere.  Ingen kan få både i pose og sekk. Og ved å gi tydelige signaler fra nord, gjør vi jobben enklere for Stortinget som skal ta beslutningen.

Næringslivet på Helgeland har sammen med Avinor løftet frem et fremtidsrettet prosjekt på Hauan ved Mo i Rana, der den nye Polarsirkelen Lufthavn er planlagt. En god plan for finansiering og drift er allerede på plass.  

Flyplassen vil gjøre regionen enda mer attraktiv for etableringer, rekruttering av kompetanse, og ikke minst økt bolyst. Regionen som helhet sliter dessverre med fallende folketall, til tross for rike ressurser. Trafikk-grunnlaget er likevel mer enn stort nok til at SAS og Norwegian kan betjene direkteruter både til Oslo, Trondheim og Tromsø.

Mo i Rana er på alle måter et tyngdepunkt på Helgeland, og det er derfor naturlig at flyplassen bygges der. Tanken om en ny storflyplass på Helgeland er heller ikke av ny dato. Dette er en kamp som ble startet på 1990-tallet, noe som også taler for at dette nå prioriteres. 

Det er viktig å huske at Helgeland er den klart viktigste verdiskapningsregionen i Nord-Norge. Oppdrettsnæringen er en stor motor, og industrien står meget sterkt.  På Helgeland finner vi noen av Norges største industrimiljøer, bare i Rana er hele 2500 industriansatte fordelt på over 110 bedrifter.

Nye og spennende industrielle klynger kommer stadig til. I dag er Helgeland helt i front når det gjelder utvikling av teknologi og grønn energi i Norge.  En ny storflyplass vil også gi reiselivet et løft, i et av de vakreste områdene i landet, men der potensialet ikke er maksimalt utnyttet.

I Nord-Norge er det dessverre slik at vi for sjelden anerkjenner hverandres verdi. Helgeland fortjener nå støtte fra hele landsdelen i sitt krav om at nye Polarsirkelen storflyplass prioriteres i neste Nasjonal Transportplan. Vi tar for gitt at dette også blir konklusjonen når Nordland fylkeskommune om kort tid skal avgi sin høringsuttalelse.

En ny storflyplass på Rana og Helgeland er en god løsning, og vil være et stort skritt i riktig retning for hele Nord-Norge. Helgelendingene har ventet lenge nok og fortjener nå støtte fra næringsliv og politikk i en samlet landsdel.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse