Annonse
Illustrasjonsfoto: Avisa Nordland

Jeg velger meg Rema 1000

Pris er viktig, så ærlig og oppriktig skal jeg være.

Den negative omtalen av Rema 1000 på sosiale medier brer om seg som tjukkskådda i en nordnorsk fjellheim. “Æ handler på COOP” og lignende klisjéer ser ut til å være den absolutt hotteste statusen å dele for tiden. Bakgrunnen er trusselen om utestengelse av Mack-produkter i Rema 1000 sine butikker, men er endringer i sortiment på produkt og/eller leverandørnivå egentlig noe nytt i norsk detaljhandel? Svaret på dette er; nei.

Det spesielle med denne saken er hvordan Mack ved hjelp av sosiale medier (skribenter som “stråmenn”?) har ført forhandlingene med Rema 1000 direkte ut til folket. Om dette er en smart eller toskete fremgangsmåte er ikke opp til meg å mene, men siden Mack (les: øl) er som en egendefinert nordnorsk kulturinstitusjon å regne, så lar ikke reaksjonene vente på seg. Den nordnorske folkesjela er i opprør. 

Disse reaksjonene handler vel så mye om lojalitet naturligvis, men er lojaliteten i virkeligheten så ekte som folk gir utrykk for? Svaret på dette spørsmålet må dessverre også bli; nei. Selvsagt selges det Mack over disk på Østlandet, men erfaringer fra bransjen viser vel at volumet ikke helt står i stil med antall nordlendinger i samme området. Ved flere anledninger har det til og med vært gjort forsøk på å etablere uteplasser som kun hadde til hensikt å selge Mack-øl, men som har lagt inn årene lenge før båten har nådd vannet. Jeg husker jeg hadde en nær bekjent som var ansatt som selger for Mack på Østlandet engang på nittitallet. Den eneste “suksessen” som ble lagt merke til den gang, var et salgsfremstøt med smaksprøver av Mack alkoholfritt øl på Gjøvik. I samtaler oss i mellom kunne vi ikke i villeste forstand forstå mangelen på lojalitet som folk nordfra viste, når dem valgte andre leverandører framfor Mack. Vi snakker tross alt om den fremste merkevaren vi har her nord (?!)

Foruten beliggenheten til butikken, er prisen på varen avgjørende hvor folk gjør sine innkjøp. Selvsagt har sørvis mye å si, men den er ikke like avgjørende som prissettingen. I utgangspunktet hadde Rema ca.1000 varelinjer i sitt konsept. Hensikten var at volum (ref: innkjøp) skulle føre til at utsalgsprisen på produktene ble kraftig redusert i forhold til den “normen” som var vanlig i dagligvarebransjen på denne tiden. Begrepet “kuttisme” ble skapt og suksessen var et faktum. 

I dag opplever vi Rema med et betydelig større vareutvalg i sine butikker (kanskje opp mot 5000 varelinjer?) Som forbrukere krever vi at Rema er billigst på nærmest samtlige produkter. Bakgrunnen er at butikkjeden har lovet oss dette og forholdet butikk-pris-kunde har blitt som en æreskodeks å regne i norsk detaljhandel. For å være billigst i bransjen så sier det vel seg selv at det må forhandlinger til, og at resultatet av disse kan bety at produkter blir ekskludert fra butikkene. Personlig er jeg av den oppfatningen at Rema bør skalere ned sitt sortiment betydelig, for jeg skal være så oppriktig å si at pris faktisk betyr mer enn utvalg noe når jeg skal ut å handle dagligvarer.

Vi bør være så ærlig å si at dette “folkeopprøret” mot Rema 1000 egentlig ikke handler om Mack som kulturbærer eller om lojalitet til det nordnorske. For hvis man legger frem en konklusjon om at Mack-produkter fremdeles blir å finne på Rema sine butikker her i nord, så blir du kontret med påstanden om at Lerum syltetøy faller ut (som om Lerum syltetøy skulle være av største betydning for folk her i nord?). “Folkeopprøret” mot Rema 1000 handler om behovet for å protestere mot sin egen avhengighet, mot institusjonen, og mot sin egen konklusjon på at pris betyr mye mer enn både kultur, identitet og tilhørighet. Protestene mot Rema 1000 handler om folks erkjennelse av kuttismens inngrodde betydning i den nordnorske folkesjela. 

Selv om det ser ut som om jeg blir ganske så alene som kunde, vil Rema 1000 fremdeles være mitt førstevalg når dagligvarer skal handles. Pris er viktig, så ærlig og oppriktig skal jeg være.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse