Annonse
Jeg er enig i at vi har forbedringspotensialet og i at vi skal gjøre mer. Men det er samtidig viktig å fremsnakke at vi er på vei og at det skjer utrolig mye bra når det gjelder utvikling og forskjønning av byen, skriver lederen i Byutvikling, miljø- og transportkomiteen i Tromsø. Bildet viser Steenparken nedenfor Gyllenborg skole. Foto: Yngve Olsen

Jeg velger meg Tromsø

Tromsø er kanskje ikke perfekt, men det er heller ikke grunn til å se mørkt på det.

Jeg vil etterlyse bedre selvtillit på vegne av byen vår. Jeg tror ikke vi nødvendigvis velger å bo akkurat her fordi det er kort vei til jobb og natur.

Først vil jeg starte med å berømme Gunnar Thraning som gjennom sine mange avisinnlegg utviser stort engasjement for byen vår. Utviklingen av Tromsø er helt avhengig av debatt.

Men, det kommer et men: I Thraning sitt siste innlegg «Byen som ikke ønsker å være by» synes jeg det ble så mye svartmaling og udokumenterte påstander at jeg ikke kan la det stå uimotsagt.

Som de fleste andre tromsøværinger, er heller ikke jeg født og oppvokst her. Men etter å ha tilbragt hele mitt voksne liv, og snart 11 år som lokalpolitiker i byen, anser jeg meg i hjerte og i sinn som tromsøværing god som noen.

Thraning sin første påstand; Tromsøværinger flest liker ikke bylivet og skygger unna Tromsø sentrum og Alicante by. Jeg undrer meg over hvor disse påstandene kommer fra? Jeg kjenner meg overhode ikke igjen i dem. Jeg elsker Tromsø sentrum. Alicante også, for den saks skyld (uten sammenligning for øvrig). Etter min mening er det jo nettopp Tromsø sentrum som gjør Tromsø så unik i nordnorsk målestokk. Kanskje ikke like vakkert overalt. Men sentrum har sjel, sjarm, liv og mennesker. Til alle døgnets tider er det folk i sentrum. Og det var nettopp dette folkelivet, i det lille kompakte sentrum, som var noe av det som virkelig tiltalte meg da jeg kom hit som ung student. Ingen andre steder i Nord-Norge finner vi et sentrum med like mye puls og folkeliv. – Her er kun champagne og spetakkel, sa Bjørnstjerne Bjørnson. Det er kanskje ikke helt sånn, men Tromsø har noe. Dette noe som ikke var årsaken til at vi kom, men som er viktig for at vi ble.

Neste uforståelige påstand; «Kreative mennesker innenfor kunst og kultur er blitt mangelvare.» Kombinert med påstanden om at politikerne ikke inviterer kunsten inn i prosjekter i byen vår. Man kan sikkert ønske seg enda flere kreative mennesker, men det er virkelig noe jeg aldri har tenkt om Tromsø. Her syder det av kunst, kultur og kreativitet i alle hjørner av byen. Det er et fantastisk engasjement og alltid noe på gang. Et av mine beste minner fra i fjor var byromsfestivalen «Kan no» der kunst, kultur og mennesker fylte byrommet for å skape debatt. Tromsø kommune var også aktiv aktør. Jeg opplever også at mange politikere i kommunestyre, uavhengig av parti, er levende opptatt av disse spørsmålene. Vi har behandlet en rekke saker om temaet.

Thraning sier at uten kunsten blir Tromsø en fattigere by. Jeg er så hjertens enig med han i det. Derfor er jeg så glad for at kommunestyret nylig har vedtatt at Tromsø kommune skal inngå et 5-årig samarbeid og intensjonsavtale med Koro (Kunst i offentlige rom) med fokus på kunst og byutvikling i Tromsø. Dette er et utrolig spennende prosjekt! Prosjektet skal ta utgangspunkt i Sentrumsplanen, og ønsker å fokusere på sjøfronten med tilgrensede byrom. Tromsø kommune er i front og er en av pilotkommunene innenfor prosjektet. Gjennom avtalen forplikter kommunen seg til å sikre et tverrfaglig samarbeid internt i kommunen mellom kultur og idrett, byutvikling og næring. Området utenfor den nye havneterminalen, Prostneset park, som Thraning nevner i sitt innlegg, er et av stedene som det vil bli naturlig å ta inn dette prosjektet.

Andre spennende ting som skjer er Tromsø Soundlines, et kunstprosjekt hvor kunst og teknologi knyttes opp mot utvikling av byens utearealer og prosjekt Levende lokaler. I tillegg kan jeg nevne at kommunestyre i 2016 vedtok, «Strategi for uterom i Tromsø sentrum», der det avsettes områder for kunst i byrommene, og det skal lages egne kunstplaner for å utforme disse. At kommunen har høye ambisjoner for kunst og kultur i offentlige rom, fremgår også av kommunedelplanen for kultur, vedtatt så sent som i 2017.

Jeg er enig i at vi har forbedringspotensialet og i at vi skal gjøre mer. Men det er samtidig viktig å fremsnakke at vi er på vei og at det skjer utrolig mye bra, det er ikke nødvendigvis så svart. Utvikling og forskjønning av sentrum er viktig for oss som allerede bor her og for de over tusen nye innbyggerne vi får hvert år.

Jeg vil etterlyse bedre selvtillit på vegne av byen vår. Jeg tror ikke vi nødvendigvis velger å bo akkurat her fordi det er kort vei til jobb og natur. Akkurat det kan vi jo få i de aller fleste byer i Norge. Jeg tror vi velger å bli tromsøværinger på grunn av kombinasjonen av alt byen har å gi. Det er en totalpakke, som ikke finnes maken noen steder – herunder selve hjertet, Tromsø sentrum, med alle sine skjønnhetsfeil og mangler.

Jeg velger meg Tromsø og at vi aldri slutter å debattere det, men at vi gjør det med alle fargene både mørketida og sommertida har. For det er ikke helsvart.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse