Annonse
ETTERLYSER SP-SVAR: SV-politiker Herbjørg Valvåg. Foto: Distriktssenteret/Rune Stoltz Bertinussen

Velgerne må få vite

Husøydagan 2019 er over. Takk til Husøysamfunnet for at de år etter år, hittil i 30 år, skaper et arrangement som når langt ut over lokalsamfunnets grenser! Takk til NRK og Folkebladet for at de får til viktige politiske debatter under arrangementet!

Mange undrer seg over hvor Sp i Senja kommune har tenkt seg.

Jeg var med i første heat i debatten mellom ordførerkandidatene i Senja kommune. De øvrige deltakerne i denne runden var Arnold Nilsen, Arbeiderpartiet, Geir-Inge Sivertsen, Høyre, og Tom-Rune Eliseussen fra Senterpartiet. Oppgaven som ordstyrer fra Folkebladet på forhånd hadde gitt oss var slik: «Hvordan skal du og ditt parti være med å bygge en ny storkommune der alle innbyggerne får det samme tilbudet enten man bor i Torsken eller på Finnsnes, eller andre steder i kommunen?»

Dette var ei relevant og grei innledende problemstilling for oss som tar mål av oss å bli sentrale politikere i Senja kommune.

Tidlig i debatten tok ordførerkandidaten fra Sp løs med beskrivelser av negative virkninger av politireformen. En stor del av kort tilmålt tid ble brukt til en slags light-versjon av det som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde tatt for seg i den foregående debatten.

Jeg vet ikke om Tom-Rune hadde tenkt gjennom at dette kom til å svekke det lokale fokuset som vi var oppfordra til å holde. Når han også la inn spesiell adresse til Ap-kandidat og lensmann Arnold Nilsen, så oppstod det forvirring i rolleforståelsene og tilløp til munnhuggeri. Slik skjer ofte i politiske debatter, men det er ikke særlig konstruktivt.  

Sp fikk 22,3 % støtte på den meningsmålinga som også lå som utgangspunkt for denne debatten. Jeg gratulerer Sp med det! Rart er det imidlertid at partiet ikke vil fortelle sine potensielle velgere hvem de vil samarbeide med i Senja kommunestyre.

Hvem vil Sp finne politisk fellesskap med? Relevante erfaringer for å anta noe om dette kan vi kanskje hente fra siste kommunestyreperiode. I Tranøy og Lenvik la Sp i 2015 sine stemmer på vektskåla sammen med høyresida, bl.a. Høyre og Frp, til støtte for ordførere fra Høyre. Hvorfor skjedde det? Argumentene knytta til sentralisering og ignoranse av folkeviljen var sterke og riktige, den gang som nå. Norge hadde ei regjering med Høyre og Frp i hovedrollene, da som nå.

Mange undrer seg over hvor Sp i Senja kommune har tenkt seg: Til de blå, eller i et rødgrønt fellesskap? Forskjellene på de to alternativene er vel så store, også for Sp, at velgerne må få vite?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse