Annonse
Hvorfor er det ikke samiske veiskilt i Tromsø? Foto: Tom Melby

Velkommen til Romsa, Tromssa – og til 2018

I min naivitet trodde jeg at dette var opp og avgjort for et par mannsaldre siden.

Enda mer pinlig er det at bystyret i Bodø, byen vi elsker å sammenligne oss med, vedtok samisk stedsnavn allerede i 2004. 

Vi starter med et spørsmål. Et ganske godt spørsmål, i grunnen. Svaret er, kan jeg avsløre allerede nå, ikke annet enn ekstremt pinlig. 

Here goes:

Hvorfor er det stedsnavnskilt på både norsk og samisk når du passerer grensa til Bodø/ Bådåddjo, Harstad/Hárstták, Alta/Áltá og Fauske/Fuossko (med mange flere), men at denne informasjonen bare finnes på norsk når du kommer til Tromsø? 

Svar: Tromsø har ikke et offisielt godkjent samisk navn, og konsekvensen av dette er at Statens vegvesen da ikke er pliktig til å sette opp samisk stedsnavnsskilt eller kommuneskilt langs bilveien. Ingen navn, ingen skilt. 

Midt i den heteste regionreformdebatten kunne NRK tidligere i august melde at Tromsø nå skal få et samisk og et kvensk navn. Først ? I min naivitet trodde jeg at dette var opp og avgjort for et par mannsaldre siden. At samiske Romsa (og etter hvert også kvenske Tromssa) var like et selvsagt navn på byen vår som norske Tromsø. 

Men, nei. For mens de ovennevnte byene selv både har ivret og sørget for samiske parallellnavn, har Tromsø – en av Norges desidert største samebyer – isteden levert en imponerende oppvisning i sendrektighet på dette området. Istedenfor at kommunen selv har tatt initiativ til å fikse biffen, har Sametinget i flere omganger vært nødt til å purre på navnegodkjenningene. Blant annet refererer Nordlys til et brev fra stedsnavnkonsulenten for nordsamiske stedsnavn i 2014. Her ber vedkommende om fortgang i arbeidet, og forklarer pedagogisk at skilting ikke kan iverksettes før godkjenningene er på plass. Det er nå fire år siden. 

Flaut, ikke sant? 

Enda mer pinlig er det at bystyret i Bodø, byen vi elsker å sammenligne oss med, vedtok samisk stedsnavn allerede i 2004. Nå, hele 14 år etter, ser det omsider ut til at Tromsø skal følge på. Ifølge samme NRK-sak jobber Tromsø kommune med å godkjenne det samiske navnet på byen Tromsø og 19 andre steder. Lisa Hoen, kultur- og idrettssjef, uttaler at saken skal leveres til politisk behandling i slutten av august eller i september. Omtrent akkurat nå, med andre ord. 

Hadde Tromsø vært innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk hadde saken vært enkel. Da ville norsk og samisk vært likestilte språk i kommunen, og skiltene hadde sannsynligvis vært oppe for lengst. Men den særdeles grumsete forvaltningsområde-debatten i 2011, endte som kjent med at det daværende byrådet i Tromsø trakk tilbake søknaden om innlemming. Samtidig sto det ikke på lovnadene fra byråd Jonas Stein Eilertsen om at de –  til tross for bråstopp i prosessen – skulle sørge for tipp topp fokus på samisk språk og kultur. Hvorfor i all verden ble ingenting gjort i navnesaken den gang? Allerede på dette tidspunktet lå vi skammelig mange år etter Bodø. 

Nå nærmer det seg imidlertid en løsning. Og alle hjerter gleder seg. Eller? Putter du ordene «samisk» og «Tromsø» i samme setning er det nemlig bare å begynne nedtellingen til trollene entrer banen. Føyer du til ordet «skilt», er helvete løs. Tastaturene til navnemotstanderne har gått varme, og sommervikarene i både NRK (og de øvrige mediene som snappet opp navnesaken i etterkant) har sannsynligvis fått god trening i røkting av kommentarfelt. Det hele toppet seg med Høyres Bodil Ridderseth Larsen sitt debattinnlegg «De vil at identiteten til Tromsø skal forandres» i iTromsø på onsdag. Her legger hun skremmende lite imellom når hun forteller hvorfor hun er sterkt imot forslaget om samisk skilting.

Heldigvis er det formannskapet som avgjør slike navnesaker i Tromsø. Det lover godt for en endelig godkjenning av samisk parallellen. 

Nå er det bare litt over et halvår til 6. februar. La oss feire den i Lavangsdalen med avdukingen av nytt skilt. På våre tre språk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse