Silje Ask Lundberg (til høyre) blir oppfordret til å søke på Agenda Nord-Norges ambassadørprogram, som ledes av Trude Nilsen, Roger Ingebrigtsen og Unni Pedersen (til venstre på bildet).

Velkommen, Silje

Jeg synes det er litt rart at vi skal få kritikk for å bidra til at 12 unge nordnorske talent hvert år får reise rundt i hele Nord-Norge og bli kjent med vår historie.

Vi mener Nord-Norge trenger flere store, samlende møteplasser som primært løfter fram samhandling.

Silje Lundberg ytrer seg kritisk om Agenda Nord-Norges evne til å diskutere de vanskelige sakene for landsdelen. Selv om jeg ikke er enig i kritikken, er jeg glad for at en så dedikert samfunnsstemme i nord engasjerer seg i hvordan vi jobber.

I en kronikk i Nordlys mener hun både vårt talentprogram og vår årlige samling av nordnorske samfunnsaktører ikke diskuterer oljeboring i Lofoten, deponering av gruveavfall eller veksten i oppdrettsnæringen.

Kanskje har du rett, Silje. Kanskje burde vi sette fokus på de saker det er stor uenighet om og hvor landsdelens samfunnsaktører går i høyst ulik retning.

Vi har tenkt annerledes. Vi mener Nord-Norge trenger flere store, samlende møteplasser som primært løfter fram samhandling. Hvordan skal vi sikre at oljeindustrien kjøper sine tjenester i nord? Hvordan bidra til at Nord-Norge kan være med å forsyne verden med mat og Norge med inntekter fra sjømatnæringen?  Og hva skal til for at reiselivsnæringen kan vokse seg stor og sterk?

Nord-Norge består av nesten halvparten av Norges landareal og ¾-deler av Norges havområder. Men vi er kun 9,3 prosent av Norges befolkning. Det siste tallet blir lavere for hvert år som går. Jeg tror vi som bor her skal tillate oss å søke det som samler oss på tvers av geografi, bransjer og politikk.

Det finnes en rekke møteplasser og arenaer for viktige og legitime særinteresser. Men det finnes få arenaer som har som mål at det nordnorske laget to dager i året skal inspirere hverandre, lære av hverandre og til og med heie på hverandre.

Kom gjerne til den tredje Agenda-Norge-samlingen. I Alta 7.-8. november skal vi blant annet drøfte frafallet i videregående skole i Nord-Norge. Teamet er både vanskelig og i noen grad kontroversielt. Bli med på diskusjonen?

I kronikken kritiseres også ambassadørprogrammet. Det må du selvsagt få lov til, men jeg synes det er litt rart at vi skal få kritikk for å bidra til at 12 unge nordnorske talent hvert år får reise rundt i hele Nord-Norge, bli kjent med vår historie, den samiske dimensjonen, våre næringer og mennesker. I tillegg reiser de til Stortinget for å lære mer om hvordan Nord-Norge kan få gjennom ting på den nasjonale arena.

Du er en slik stemme, Silje. Du er hjertelig velkommen til å søke. Jeg tror de 11 øvrige deltakerne vil lære mye av deg og de andre – også en stor dose viktig miljøpolitikk. For deg og alle andre som har lyst til å være med, men som ikke har en bedrift som kan betale egenandelen, er det også lyst ut stipender som gjør det mulig for absolutt alle å søke. Kravet er at du brenner for Nord-Norge.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse