Annonse
En bestefar sammen med barnebarnet sitt. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

«Velkommen uten elektroniske leketøy!» Hilsen bestefar

Jeg har kjempet forgjeves mot spøkelser som Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat - og tapt.

Skal det være slik, betyr jeg ikke noe for dem, er de ikke interessert i å snakke med meg, vil de ikke lytte til det jeg kunne ha å fortelle, er tiden blitt så totalt endret at min generasjon ikke lenger har lytteverdi?

Som bestefar er jeg trolig i ferd med å miste mine små barnebarn, ikke fysisk, men gjennom manglende kontakt med dem. Hver gang de melder sin ankomst eller jeg besøker dem, blir jeg glad, for de betyr så meget for meg. Men så skjer det noe: de er ikke før kommet inn døra før de finner fram nettbrett og øreplugger og setter seg i sofaen. Der sitter de omtrent hele tiden. Når jeg snakker til dem, får jeg bare korte svar uten at de løfter blikket fra brettet. Skal det være slik, betyr jeg ikke noe for dem, er de ikke interessert i å snakke med meg, vil de ikke lytte til det jeg kunne ha å fortelle, er tiden blitt så totalt endret at min generasjon ikke lenger har lytteverdi?

Og hva med uteaktiviteter, er alt slikt blitt verdiløst?

Hvor ligger ansvaret? Jeg mener bestemt at det først og fremst ligger hos foreldrene, deretter samfunnet – og også hos oss besteforeldre som heller ikke våger å si fra. I dag må man jo være så snill og medgjørlig med de unge. Man må jo være kul, noe som innebærer ros og atter ros. Foreldrene kan tydeligvis heller ikke komme på besøk uten sine dataleker som faktisk brukes ganske flittig. Avvisende kroppsspråk sender og et signal om at man ikke ønsker å bli forstyrret.

Dette misbruket er blitt et samfunnsproblem. Elever er på sosiale medier i skoletimene og TV frister daglig med sine nettadresser der man inviteres til å se eller lese de mest spennende nyhetene. Og den som ikke er på sosiale medier er gått ut på dato. Tenk å kunne uttrykke seg offentlig om andre uten å røpe seg selv! Så flott, og det å kunne strø om seg med «liker, liker» om andres mer eller mindre vellykkede innslag - for å gi inntrykk av egen raushet?

LES OGSÅ: Elevene må legge mobilene fra seg.

Jeg er faktisk glad for at jeg skal slippe å oppleve hvordan neste generasjon vil handtere dette problemet. Jeg kunne forresten tenke meg å sette opp en plakat på entredøra der ordlyden er som overskriften her. Men hva ville jeg oppnå? Jo, kanskje ville jeg bli uten besøk av mine barnebarn? Men hvis de kommer bare for å spise, sove og spille på brett, da kunne det kanskje være det samme?

I dag opplever jeg et stort savn etter deres nærhet – når de har reist eller når jeg selv reiser hjem. Og til dere foreldre og besteforeldre som er så stolte over barnas dyktighet på data: dere gjør dem en bjørnetjeneste ved å skryte hemningsløst av dem for dette. Data er et godt redskap ved rett bruk, men heller ikke mer, og de aller fleste lærer seg bruken i ung alder. Det er bedre å skryte av jobb som gjøres enn av ferdigheter. Glem ikke at de hotteste datafreakene gjerne har droppet ut av skolen eller blitt skolesinkere fordi de ikke brydde seg om leksene eller fordi de rett og slett ikke var skoleflinke nok. Dataferdigheter er ikke synonymt med generell intelligens. Men det er vel jeg, som sagt, som ikke har skjønt eller akseptert at tiden har gått ifra meg og at en voksenaksjon mot uvesenet ikke ville vinne fram.

Jeg har kjempet forgjeves mot spøkelser som Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat - og tapt, og det på hjemmebane!  Eller hva seier du som er forelder eller besteforelder? Hva kan vi stille opp med mot denne «Nettbrettgenerasjonen», «Nettrollene» eller som amerikanere sier: «The square eyed generation» (firkantøyegenerasjonen)? Hva skal til for at elektronisk misbruk og forurensning av den mellommenneskelige dialogen skal komme i nærheten av antinikotinutsagnet: «røyk er ute»?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse