Annonse

Vend i tide, det er ingen skam å snu

Landslagsledelsen i langrenn bør honorere Finn Hågen Krogh for prestasjoner og oppførsel med det han fortjener: Å få gå VM-sprinten i Falun neste torsdag.

Idrett er ferskvare. Og akkurat nå er Finn Hågen Krogh den beste langrennssprinteren i verden. Da burde han også gå VM-sprinten om fem dager,

En ting var gjennomføringen i kvartfinalen, semifinalen og finalen. Det var klasse. Høy klasse, faktisk best i verden, i dag. En annen ting var måten han svarte for seg i NRK-intervjuet etterpå, mens blodet trolig enda bruste av adrenalin og seiersrus. Enda bedre.

Han er best i sprintverdenscupen sammenlagt, med fire pallplasseringer, der to av dem til og med er seire. Nå også i klassisk. 
I tillegg har han en historie fra i fjor brent inn i minnet, der han som forhåndsuttatt til OL-sprinten i Sotsji, fikk den beskjeden trolig kun hadde drømt om i sine verste mareritt. At han ble vraket fordi Ola Vigen Hattestad vant det siste verdenscupsprinten før OL. Og ledelsen mente at det var det riktige valget, uansett lovnadene de hadde gitt.

Nå gjorde han akkurat det samme selv. Vraket til VM-sprinten, men vant, og parkerte VM-klare løpere i siste testen før sesongens desiderte høydepunkt. Som han må se på fra sidelinja, selv om han er den beste langrennssprinteren i verden akkurat nå, både i dag og gjennom sesongen.

Jeg har vanskelig for å se at noen andre av hans landslagskolleger ville svart like avvæpnende, i den samme situasjonen. 
Der Krogh kunne kastet bensin på uttaksbålet, i rettferdighetens navn burde han gjort det, valgte han dempende vann med å støtte konkurrentene han akkurat hadde knust, og stille seg bak de lederne som vraket han på den vonde måten i fjor. 
Det er så storsindig, så lojalt og så imponerende at jeg har vanskelig for å finne ord. Han driver tross alt individuell idrett. Godt oppdratt, den gutten der. Og han har skjønt hva lagidrett handler om. Jeg er imponert! Søkkimponert! 

Landslagsledelsen hadde satt opp fire uttaksrenn for VM-sprinten. Eirk Brandsal, Ola Vigen Hattestad og Thomas Northug tok vare på de sjansene, og er tatt ut til VM sammen med Petter Northug jr, som i motsetning til Finn Hågen Krogh ikke har vunnet verdenscupsprint i år. Brandsal vant før nyttår, Vigen Hattestad og Northug i begynnelsen og midten av januar.

De har sagt at det er uaktuelt å endre på uttaket. Klokt, basert på fjorårets opplevelse for Krogh. Ikke så klokt med tanke på konkurransesituasjonen i norsk langrenn. Ja, i Falun er det helt sikkert en sprintløype som passe de fire uttatte løperne bedre. Men idrett er ferskvare. Og akkurat nå er Finn Hågen Krogh den beste langrennssprinteren i verden.

Da burde han også gå VM-sprinten om fem dager, ikke bare lagsprint og 15 fri, som nå trolig plastrer sprintsåret.

Landslagsledelsen gjorde det i fjor, da de vraket Krogh til fordel for formsterke Ola Vigen Hattestad. Som viste at det var en tøff, og riktig beslutning, med å gå frem og vinne OL-sprinten.

Nå kan definitivt Finn Hågen Krogh gjøre det samme i Falun førstkommende torsdag.

For å bruke fjellvettregel nummer åtte overfor landslagsledelsen: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse