Annonse
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Venstre: Ikke svikt flyktningene i regjeringsforhandlingene!

Det finnes barn som har vært i Norge i 14 år og fortsatt bor på mottak. Ingen barn skal behøve å tilbringe barndommen på asylmottak.

Venstre har holdt fanen høyt for asylsøkere og flyktninger i Norge. Når de denne uken sitter i regjeringsforhandlinger må de ikke glemme hva de står for. Her er startpakken Norsk Folkehjelp mener Venstre bør sikre flyktningene og asylsøkerne som bor i Norge.

Barn som har bodd lenge på mottak må få et hjem:
I 2014 fikk Venstre og KrF gjennomslag for at mange barn som hadde bodd lenge i landet skulle få oppholdstillatelse. Men 150 av barna som fikk oppholdstillatelse bor fortsatt på mottak på ubestemt tid på grunn av tvil rundt identiteten deres. Det finnes barn som har vært i Norge i 14 år og fortsatt bor på mottak. Ingen barn skal behøve å tilbringe barndommen på asylmottak.

Vi må verne om retten til familieliv:
Reglene for familiegjenforening har de siste årene blitt strammet kraftig inn. FrP vil gjøre det enda vanskeligere for familier å få leve sammen. Norsk Folkehjelp mener terskelen for å få innvilget familiegjenforening må senkes. Personer som får være sammen med familien blir raskere integrert fordi barna deltar i barnehage og skole. Den norske staten må ikke hindre den grunnleggende retten til familieliv.

Gi helsehjelp og arbeid til papirløse:
Noen av asylsøkerne som kommer til Norge har ikke papirer på hvem de er. Noen har flyktet og ikke fått dem med seg, andre har ikke turt å reise under sitt rette navn i frykt for å bli arrestert. I Norge har de ikke rett på helsehjelp og ikke lov til å jobbe. Fordi de ikke kan bevise hvem de er, kan vi heller ikke sende dem tilbake dit de kommer fra. Mange lever i årevis på mottak uten å kunne foreta seg noen ting. Gi dem heller muligheten til å bidra i det norske samfunnet!

Barna på asylmottak har blitt fattigere:
Regjeringen har de siste årene kuttet pengesummen som utbetales til barnefamilier som bor på asylmottak dramatisk. Taket er nå satt til 10.000 kroner – slik har de spart 5.9 millioner. Norsk Folkehjelp har hatt barnefamilier på mottak som har klart seg på 44 kroner dagen. 44 kroner som skal dekke mat, klær, medisiner og transport for store og små. La oss sørge for at familier kan leve anstendig mens de venter og heve beløpet.

Avskaff midlertidig opphold:
Allerede i 2010 viste en Fafo-rapport at mange ungdommer med midlertidig opphold strevde med psykiske problemer og selvskading. En mottaksleder på et av Norsk Folkehjelps mottak fortalte i fjor følgende om sine afghanske ungdommer: «De sover ikke, de spiser lite, går ute om natta, de fleste dropper ut av skolen. Samtlige er deprimerte og mange forteller om planer om å ta livet sitt. Noen har panikk- og angstanfall. De er redde for at politiet skal komme for å hente dem.» Integreringsminister Sylvi Listhaug og Stortinget krangler nå om hvordan man skal behandle sakene til «oktoberbarna» og faren er stor for at få av barna vil få oppleve en varig løsning i Norge. Venstre må ikke gi seg på denne saken – det eneste riktige er å avskaffe midlertidig opphold.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse