Annonse
KRISE: Partileder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen i Venstre sliter med meningsmålinger på godt under 3 prosent. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Venstre er ille ute

Trine Skei Grande har mistet grepet på velgerne. Men krisen er ikke overraskende. Ved stortingsvalget i 2017 ble Venstre reddet over sperregrensen med et nødskrik, av taktiske Høyre-stemmer. Nå faller partiet som en stein på meningsmålingene, og partiledelsen står overfor et gryende distriktsopprør.

Det handler både om politikken Venstre assosieres med i regjeringen, og Trine Skei Grandes lederskap. Venstres deltakelse i regjering sammen med den gamle hovedfienden Frp, har splittet de tillitsvalgte og ført til avskalling.

Venstres regjeringsapparat er usynlig, klarer ikke å skape en tydelig profil, og ledelsen mangler en strategi for å få nye velgere. Regjeringsapparatet er bygd rundt partilederens nærmeste krets. Oslo-dominansen er nesten total, og nå øker kritikken fra distriktene.

Det er interessant å observere måten partiet i Oslo møter den på. Det skjer delvis gjennom bagatellisering, eller latterliggjøring av partiets egne høvdinger. 

Bekymringer fra trofaste partislitere i Kvæfjord og Lødingen blir karakterisert som «bygdepopulisme fra sinte, gamle menn som mener Venstre har fått til for mye i Oslo». Det er slik Hallstein Bjercke i Oslo Venstre ordlegger seg i Dagbladet.

Torsdag kveld rykket partiveteranen Bjørn Kaldhol i Tromsø ut på Facebook: «Så stort er altså forfallet i partiet eg har vore medlem av sidan 1964 og vore tillitsvald for i meir enn 30 år.»

Kaldhol varsler at Venstre kan vente seg et utmeldingsbrev, dersom ikke partiledelsen tar grep. Slike utfall fra grunnfjellet er katastrofalt for et parti som er ute av stand til å rettferdiggjøre regjeringsprosjektet for velgerne. Profilen er vannet ut gjennom kompromisser med Frp om klima, innvandring og i store verdispørsmål.

Venstre står i spagaten. Politikken blir ikke grønn nok for miljø-velgerne i byene, og i distriktene assosieres Venstre med dyre avgifter på blant annet transport. Venstre blir i tillegg oppfattet som en medspiller for enda mer sentralisering. Partiet har fått eierskap til en av tidenes mest upopulære reformer, en regionreform som var både dårlig planlagt og gjennomført.

Og utflyttingen av statlige arbeidsplasser fra Oslo, Venstres fanesak, kommer sjelden til uttrykk gjennom konkrete tiltak. Venstre ser i sum ut til å ha lite å by velgerne i distriktene på, og er på vei mot stupet i kommunene de tidligere har stått sterkt i. Det ser mørkt ut for Venstre foran høstens kommunevalg.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse