Annonse
RYDDE OPP: Nå krever vi at KrF og Venstre på Stortinget tar ansvar for å bedre et elendig tilbud til landbruket, skriver Irene Lange Nordahl.

Venstre og KrF må rydde opp

Venstre og KrF må rydde opp etter det katastrofalt dårlige oppgjøret i landbruket.

Når regjeringen ikke tar ansvar for matproduksjonen så er det Senterpartiets klare mening at Stortinget må ta ansvar

Bondelaget og Bonde- og småbrukerlaget brøt tirsdag 13. mai forhandlingene med staten om en jordbruksavtale for 2015. Det betyr at statens tilbud mest sannsynlig sendes til Stortinget uendret. Jeg har stor forståelse for at landbruket valgte å bryte forhandlingene med regjeringen. Høyre/FrP-regjeringens tilbud var katastrofalt dårlig, og en provokasjon mot norsk matproduksjon og landbruket i distriktene.

 Når regjeringen ikke tar ansvar for matproduksjonen så er det Senterpartiets klare mening at Stortinget må ta ansvar. Om ikke det skjer vil store deler av Troms-jordbruket, slik vi kjenner det i dag, være truet. Nå krever vi at KrF og Venstre på Stortinget tar ansvar for å bedre et elendig tilbud til landbruket. KrF og Venstre har selv ansvaret for at vi har ei regjering med Høyre og FrP som legger fram et slikt katastrofalt tilbud for landbruket. Senterpartiet forventer nå at disse partiene blir med på å danne et flertall både for vedtak som gjelder årets oppgjør, og for å legge føringer for de kommende oppgjørene som styrker landbruket, særlig i distriktene.

Regjeringen kuttet en kvart milliard i overføringene i sitt tilbud og den samlede økonomiske rammen var på kun 10 prosent av et moderat krav fra landbruket. I tillegg er regjeringens tilbud et kraftig angrep på de små og mellomstore gårdsbrukene og på distriktslandbruket, slik vi kjenner landbruket i Troms.

Jordbruksoppgjøret handler i bunn og grunn om hva slags mat norske familier skal spise. Det handler om norske arbeidsplasser. Og det handler om at Norge fortsatt skal være det Norge vi kjenner. Senterpartiet ser dette, Høyre og Frp ser det ikke. Derfor valgte Senterpartiet å legge om til prosenttoll på utvalgte jordbruksvarer høsten 2012. Derfor ga Senterpartiet og den rødgrønne regjeringen i fjor et oppgjør som la opp til en økt inntektsmulighet på 31 000 kroner per årsverk.
I år tilbyr Høyre og Frp bøndene en økt inntektsmulighet på i snitt 10.000 kroner per årsverk. Det er drøye halvparten av det andre grupper får i år. Reaksjonene fra landbruket viser at dette forslaget verken er egnet til å bedre forholdene for dem som allerede er i næringa, eller til å gi flere lyst til å satse på å produsere mat.

De nærmeste dagene har bøndene varslet aksjoner. Jeg skjønner dem godt. Jeg skjønner sinnet og fortvilelsen som reaksjon på den mangelen på respekt som de opplever at Høyre/FrP-regjeringen viser landbruket. De som produserer maten vår fortjener å bli tatt på alvor for den viktige innsatsen de gjør hver dag for landet vårt, og for oss som innbyggere. 

Når Høyre/FrP-regjeringen ikke tar ansvar for å sikre norsk matproduksjon så er Senterpartiet helt klar på at Stortinget må ta ansvar. Derfor krever vi at KrF og Venstre toner flagg på Stortinget, og tar ansvar for å bedre et elendig tilbud til landbruket. Vi har rett og slett ikke råd til den raseringen av landbruket som Høyre/Frp-regjeringen nå legger opp til, verken i Troms eller i landet for øvrig.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse