Annonse
Kirsti Bergstø, nestleder i SV og førstekandidat for Troms og Finnmark. Foto: SV

Venstre må se seg i speilet 

Børre St Børresen beskylder meg for å fare med løgn. I tillegg kommer han med en rekke vurderinger rundt meg, min person og mitt politiske virke. Høstens valg er for viktig til å gå inn i slike debatter, men de politiske påstandene kan ikke stå uimotsagt.

1. SV er og har vært mot sammenslåing av Troms og Finnmark. Derfor har vi stemt imot dette i Stortinget og foreslått å oppheve tvangsvedtaket. Vi ønsker et sterkt og godt samarbeid i nord, men jobber imot en sammenslåing av fylkene. Derfor trengs et nytt flertall ved stortingsvalget i 2021. Det trengs også tydelige folkevalgte i det kommende felles fylkestinget som ønsker at Troms og Finnmark skal bestå som egne fylker ettersom det er det nye, sammenslåtte fylket som sjøl må søke om å deles opp. Dagens politiske flertall på Stortinget vil mest sannsynlig avvise et slikt ønske med samme arroganse som i tvangssammenslåinga.

2. SV er ikke mot en hver sammenslåing av kommuner eller fylker, men frivillighet må ligge til grunn og de som berøres må bli hørt. Derfor er det meningsløst av Venstre å komme trekkende med en løsrevet merknad fra en komitébehandling hvor SV tar til orde for sterkere regioner – og bruke det som et desperat forsøk på å så tvil om hva SV mener. SVs merknad om et sterkere regionnivå forutsetter store, nye oppgaver som eksempelvis sjukehus. Kvasireformen vi får nå er kun en ommøblering av Norge. Det kan se ut som at målet er å lage noe som er så stort og fjernt for folk at det i neste runde blir lettere å fjerne helt. Bare se på hvor få oppgaver fylkene får og hvor lite penger som følger med. Det skal også sies at om dette var en regionreform med reelt innhold - utover å viske ut fylkesgrenser fra norgeskartet - ville SV fremdeles lagt frivillighet til grunn i eventuelle sammenslåinger.

3. Det var ingen vanlig prosess rundt sammenslåinga av Troms og Finnmark under behandlinga i Stortinget - både fordi ordinær høringsrunde ikke fant sted etter at endelig forslag lå på bordet, og fordi dette ble forhandla fram på bakrommet. Løsninga som flertallet i Stortinget valgte var en hestehandel mellom H, FRP, V og KRF. Å late som om andre partier var med, er i beste fall totalt kunnskapsløst. Reelle forhandlinger foregår ikke i komiteer; de foregår mellom partier. Det er ingen grunn til å late som om flere har ansvar her. H og FRP sa til og med på pressekonferansen da enigheten med V og Krf ble presentert, at målet for disse partiene er å legge ned fylkene og at dette var et skritt på vegen. Venstre må altså bære sin del av ansvaret for dette makkverket, og for å være med på en slik fremgangsmåte. 

Børre St Børresen bør heller se seg sjøl i speilet enn å kaste usaklige beskyldninger mot andre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse