Annonse
TRØBBEL: Venstre og partileder Trine Skei Grande står i en økende rekke med konfliktsaker i Nord-Norge. Foto: Venstre

Venstrefolk i nord er utryddingstruet

Venstrefolk i nord er en sjelden art, truet av utrydding.

Narvik ber denne uken om et statlig tilskudd på 280 millioner fra kulturminister Trine Skei Grande. Pengene skal sikre opprusting av Narvikfjellet før et eventuelt VM i alpint i 2027.

Den søknaden bør kulturministeren si ja til uten betenkningstid. Nøyaktig slik hun i oktober raskt var ute og bevilget 180 millioner kroner til utbygging av skisenteret på sine hjemtrakter i Trondheim,  dersom Trøndelagsbyen blir vertskap for Ski-VM i 2025.

Det er imponerende å observere måten Narvik har jobbet frem VM-saken på, med bred støtte fra hele landsdelen, og med en offensiv, optimistisk fortelling som ramme. Her viser Narvik vei for andre i nord.

Og VM-søknaden er en gavepakke til Venstre. Den burde partiet klamre seg til som en redningsflåte. Partileder og kulturminister Trine Skei Grande har desperat behov for en god sak i Nord-Norge. Hun har i tur og orden havnet i klammeri med de to store byene i nord, Bodø og Tromsø. Først med hennes ikke akkurat imøtekommende holdning til Bodø. På besynderlig vis antydet statsråden at statsstøtte til Bodø som europeisk kulturhovedstad kan gå på bekostning av andre kulturprosjekter i Nord-Norge. Det var splitt og hersk av verste sort, som raskt ble avslørt i nord.

De siste dagene har hun gjort seg til uvenn med Hålogaland Teater, det store nasjonale regionteatret med base i Tromsø.  Skei Grande forsøker å tvinge finansieringen av teatret over på Troms og Finnmark. Det er et ønske kulturministeren er alene om. Hvis hun gjennomfører det, blir det mot viljen til både den nye regionen, teatret selv og kulturlivet i nord. Det viser i klartekst at Venstre står fadder for en regionreform som har skapt en ufred Nord-Norge aldri har sett maken til. 

Hvis vi på toppen av alt dette legger til at partiet i regjering er med på å forhindre at Tromsø får sin byvekstavtale, og tar med at forskningsminister Iselin Nybø har blitt politisk gudmor for demonteringen av desentralisert utdanning i Nordland, ja så er katastrofebildet helt komplett for Venstre i nord.

Inntrykket av Venstre i regjering minner litt det minste barnet i en søskenflokk som får frie hender i en leketøysbutikk. De får det de peker på, uten at mor setter grenser. Høyrefolk i nord gremmes over å bli stående medansvarlige for videreverdighetene som følger med Venstres «baby», regionreformen. Et miniparti som institusjonaliserer konflikter med Nord-Norge, rammer også statsministeren selv.

Og la oss for all del ikke ikke glemme måten Venstre på Stortinget raljerer med folk i Finnmark på. Det må være noe av det mest usympatiske i norsk politikk på år og dag. Nedlatenheten overfor de som føler utrygghet på grunn av utfordringene i luftambulansetjenesten, er en jarstein for Venstres omdømme i nord. Bajaseriet fra stortingsmannen Carl-Erik Grimstad fra den værharde kystbygda Tjøme på vestsiden av Oslofjorden, forteller det vi trenger å vite om Venstres forfall som distriktsparti.   

Vi legger også merke til at Venstre sysler med planer om at distrikt-stemmer skal bety mindre ved Stortingsvalg, og stemmer fra Oslo-området mer. Det er et forsøk på å nulle ut velgerne i distriktene, som rokker ved tradisjonene vi forbinder med det representative demokratiet i Norge.

Så kan man selvfølgelig si at Venstres krumpspring har liten kostnad for et parti nesten uten oppslutning i nord. Venstrefolk i Nord-Norge er på den politiske rødlista. De er i ferd med å bli politikkens svar på snøugler, de blir stadig sjeldnere observert på våre trakter. 

For Venstre burde det nå være enkelt. Hvis partiet overhodet har en plan om å reparere sitt forhold til den nordligste landsdelen, vil et forpliktende løfte til Narvik kan være en god start. Det er bare å sette pengene inn på konto hos de driftige narvikingene, som har en hel landsdel bak seg. 

I motsatt fall kan den neste generasjonen venstrefolk vi møter her nord, være utstilt som fortidsminner på universitetsmuseet i Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse