Annonse
HELSE NORD: Slike offentlige skraper, oppover i hierarkiet, er mildt sagt uvanlige. For det er faktisk styreleder Renate Larsen som er toppsjefen i Helse Nord.

Verbal ørefik for åpen scene

Kamera gikk, mikrofonene var slått på, og derfor ble hele landet vitne til en direktør som ga sin styreleder en skikkelig verbal ørefik i et styremøte åpent for alle.

Ukultur og spill i kulissene, samt avgjørelser i lukkede rom som i praksis gjør styret til sandpåstrøere, må vekk.

- Ikke tillegg meg meninger jeg ikke har. For det finner jeg meg ikke i, altså!

Ordene kom fra en svært tydelig irritert og sur Helse Nord-direktør, Lars Vorland. Kritikken var rettet mot foretakets egen styreleder, Renate Larsen, som kvitterte med å trekke seg umiddelbart: - Nei, nei, nei….

Slik startet innslaget i onsdagens Dagsrevy, fra styremøtet som avgjorde sykehusstrukturen på Helgeland.

Kamera gikk, mikrofonene var slått på, og derfor ble hele landet vitne til en direktør som ga sin styreleder en skikkelig verbal ørefik i et styremøte åpent for alle.  

Slike offentlige skraper, oppover i hierarkiet, er mildt sagt uvanlige. Men hendelsen forteller mye om Helse Nord, og om hvem det er som bestemmer i helseforetaket. Den forteller også at terskelen for en skarp irettesettelse av toppsjefen, i det offentlige rom, er meget lav. Selv om det faktisk er styrelederen som er toppsjefen, ikke direktøren.

Det hadde vært interessant og sett hva som ville skjedd dersom direktøren i et kommersielt selskap, med en omsetning på over 20 milliarder (som er mye i norsk sammenheng), hadde frest på samme måte mot sin styreleder for åpen scene. Sjansen for at jobben hadde hengt i en tynn tråd er overhengende.

Nå skal jo Vorland forlate direktørstillingen om kort tid. Så han hadde ingen ting å tape. Men episoden forteller kanskje en del om kulturen i administrasjonen til helseforetaket, om selvbilde og selvsikkerhet av det mer overdimensjonerte slaget?

Vi så det i PCI-saken, hvordan administrasjonen valset rundt med styret. Hele prosessen, altså hva som foregikk i kulissene, er beskrevet i den foreløpig hemmeligstemplede rapporten «Rasjonalitet eller organisert anarki?». Den gir mange svar, og dessverre også et innblikk i en kultur der spill på bakrommet, for å finte ut medisinskfaglige argumenter til fordel for lokalpolitiske begrunnelser, brukes svært effektivt.  

Og det stopper ikke der. Da luftambulansekrisen, for gud vet hvilken gang, igjen preget nyhetsoppslagene i kongeriket, var det ikke veldig mye ydmykhet å spore hos eieren Helse Nord. Det som måtte ha vært av selvransakelse ble snart feid til side, da fagdirektør Geir Tollåli i et intervju med Nordlys sa det UNN hadde skrevet i en rapport om uheldige hendelser i forbindelse med krisen, var faktafeil.

Arrogant nok diskrediterte han rapporten, som hans medisinske fagfeller i Tromsø hadde skrevet. Uten å ha drøftet saken med dem som hadde skrevet den. I stedet sendte Helse Nord ut en egen pressemelding, der det heter at ikke alle disse hendelsene skyldtes Babcock alene, og at det ikke var tilfelle at det ikke var ambulansefly tilgjengelig i alle disse hendelsene.

Men skal ikke slike hendelser vurderes ut fra en normalsituasjon? I en normalsituasjon er det fly tilgjengelig både for akutte oppdrag og for pasienttransport som ikke er akutt. Den aktuelle helga som UNN meldte fra om, var det ett eneste ambulansefly i hele Finnmark.

Symptomatisk nok går Helse Nord ut og gjør seg til forsvarer av et flyselskap som gang på gang ikke har vært i stand til å levere tjenesten de har kontrakt på. På denne måten holder man også hånden over datterselskapet LAT (Luftambulansetjenesten helseforetak), som er hovedarkitekten bak operatørskiftet i sommer.

Helse Nord kan, som eier, ikke gå i åpen krig mot sin største enhet, Universitetssykehuset Nord-Norge. Når den nye direktøren, Cecilie Daae, er på plass i januar, må det skje en grundig omorganisering av helseforetaket. Ukultur og spill i kulissene, samt avgjørelser i lukkede rom som i praksis gjør styret til sandpåstrøere, må vekk.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse