Annonse
NY OLJEFONDSJEF: Nicolai Tangen skal forvalte den norske oljeformuen. Foto: Scanpix

Verdier vi ikke er tjent med

Skatteparadiser fyller ingen samfunnsnyttig funksjon for vårt fellesskap. Fra fellesskapets ståsted er de kreftsvulster og konstruksjoner med målrettet hensikt å unndra beskatning av verdier som er generert i det samme fellesskapet. De fleste av dem er også jurisdiksjoner som bevisst begrenser eller hindrer utenforståendes innsyn, og dermed er til hinder for lov og rett.

At skatteparadiser er suverene stater, utenfor rekkevidden av andre staters lover, betyr ikke derved at det er riktig å bruke dem. Det vitner om opportunistiske verdier og holdninger som er i konflikt med de verdier som langsiktig er til det beste for vårt eget fellesskap. 

Norges Bank har mistet gangsynet og sitt etiske kompass når de som forvalter av fellesskapets formue ikke ser noen problematikk i at den nye oljefond sjefen har et svært liberalt syn på skatteparadiser, der han gjennom sin argumentasjon på Dagsrevyen torsdag avdramatiserer bruken av dem.

Dette fremmer et perspektiv og en holdning som det norske samfunnet ikke er tjent med på lang sikt, og er en svært alvorlig trussel mot den allmenne tilliten til en så viktig institusjon som Norges Bank. Det er mulig at Tangen er rette mannen for at den norske formuen skal vokse raskest mulig, men det er også mulig at det norske samfunnet mister verdier på veien som er langt mer verdt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse