Annonse
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Verken publikum eller politi vil bli tryggere med politi med fast bevæpning

Jeg beklager om det høres arrogant ut, men debatten bør heves opp fra anekdotene og inn på en faglig arena.

Den anonyme politibetjenten har åpenbart ikke tillit til meg i dette spørsmålet. Det er helt greit

Først vil jeg takke for responsen på min spalte om politibevæpning i forrige uke. Dessverre velger skribenten å være anonym, av sikkerhetsårsaker, noe jeg synes er synd.

Innholdet i svaret er imidlertid skuffende. Det er intet nytt her, men samme argumentasjonen som Politiets Fellesforbund og andre tilhengere av bevæpning har brukt i lang tid. Intet håndfast, intet forskningsbasert, men kun anekdoter. «Hva om»-argumentasjonen om bevæpning kan, som sagt i forrige ukes spalte, enkelt snus på hodet. Årsaken til at dette stort sett er det eneste man får fra tilhengerne er nok enkel: Det finnes ikke (meg bekjent) noen seriøs forskning eller analyser som viser at verken publikum eller politi vil bli tryggere med politi med fast bevæpning.

Ellers bruker den anonyme betjenten mye av sine  spaltemillimeter til å fortelle meg at jeg ikke har peiling på hva det vil si å møte alle farene som han gjør i sin jobb. Jo da, det er selvsagt et poeng. Jeg har valgt en annen karriere og er selvsagt takknemlig for den innsatsen alle polititjenestemenn og -kvinner gjør for oss i hverdagen. Jeg forbeholder meg imidlertid retten til å mene noe om hvilke redskaper og rettigheter statens voldsmonopol skal ha. Det er ikke et uttrykk for annet fra min side enn at jeg mener at dette en viktig jobb, og at utøvelsen av den angår alle borgere i dette landet. Inkludert undertegnede.

Og siden den anonyme politibetjenten tar for gitt at jeg ikke har peiling på hva det vil si å oppleve fare i jobben sin eller være politi, vil jeg si følgende.

Min morfar var politimann og leder i det som den gang het Norsk Politiforbund og i dag heter Politiets fellesforbund (1970-1980). Leif Hagewick het han. Han var en sterk motstander av politibevæpning. Dette var nemlig også hett debattert den gang. Han døde dessverre da jeg var barn, men politi har alltid vært et tema av interesse for meg, grunnet ham.

Jeg er ikke politimann, men når det gjelder fysiske konfrontasjoner har jeg opplevd en del. Jeg har rundt ti års erfaring som dørvakt i Tromsø og Bergen . Rundt 2-4 netter i uken, i lange perioder på utesteder kjent for mye bråk. Jeg har opplevd å bli slått, spyttet på og truet. Jeg vært nødt til å foreta sivile arrestasjoner titalls, antakelig hundretalls ganger. Dette gikk stort sett ut på å legge sprellende, sannsynligvis rusede, voldelige menn som representerte en fare for seg selv og/eller andre i håndjern, i påvente av politi. Det finnes blant annet en person der ute, som er dømt for å ha truet meg med, og jeg siterer, «blåse hodet av dæ med hagla». Så nei, jeg «fanger ikke tyver om natten», men jeg har noe relevante opplevelser jeg også. Derfor skjønner jeg jo også at mange i felten ønsker skytevåpen, men jeg er uenig i at det tjener samfunnet vårt.

Jeg synes det er leit at man trekker konklusjoner om folks erfaringer uten å kjenne dem. Jeg vil helst ikke mase om dette dørvaktgreiene, som er et tilbakelagt stadium, og nevnte det ikke i spalten fra forrige uke, men ser meg jo dessverre tvunget her.

Jeg vil også understreke at folk uten relevante opplevelser også er i sin fulle rett til å mene noe om dette. Det angår som sagt oss alle. Og er et, etter min mening, gjennomgripende spørsmål vedrørende hvilket samfunn vi skal ha. At min manglende politierfaring gjøres til hovedpoenget i innlegget fra den anonyme politibetjenten, synes jeg forteller noe om nivået i debatten. Er det slik at man ikke kan mene noe om legalisering av narkotika før man har brukt det selv?

Den anonyme politibetjenten har åpenbart ikke tillit til meg i dette spørsmålet.  Det er helt greit. Men det er altså ikke bare sivilister som meg som er imot. Politets Fellesforbund er ganske alene om ønsket om bevæpning, blant dem man kan kalle fagfolk. Blant annet er Politilederlaget imot. Det samme er Johannes Knutsson, professor på Politihøyskolen, som vel er den som har jobbet mest med denne problemstillingen. Også blant politifolk er det en stor andel som er imot. De har vel det erfaringsgrunnlaget som etterlyses?

Jeg beklager om det høres arrogant ut, men debatten bør heves opp fra anekdotene og inn på en faglig arena. Problemet for Politets Fellesforbund er at på den arenaen har de svært begrenset med faglig dokumentasjon. Om noe i det hele tatt. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse