Annonse
FERIETID: - Utgangspunktet for ferien skal være et «forarbeid» som har som mål å verne meg fra ungene. Det høres litt stusslig ut, mener Lasse Jangås. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Trenger jeg vern mot barna i ferien?

Ingen eksperter kan overbevise meg om at utgangspunktet for familieferien skal være foreldreavvenning.

Endelig. Ikke bare er det ferie – i nyhetene dukker det også opp profesjonelle råd om å ta mer fri fra ungene.

Med flere pedagogiske ekspertuttalelser i kofferten kan jeg derfor nå – med god samvittighet – overlate til de tre små å fylle tiden sin med moro, seg imellom.

Sist ute er Inger-Lise Køltzow, pedagog, ungdomsskolelektor og forfatter av boken «Tiden med barn». I gårsdagens VG, under tittelen «La barna leke alene i ferien», avslører hun sitt heteste sommerferietips for oss småbarnsforeldre:

Det er fullt mulig å legge bena høyt, lese avisen og nyte ferien – selv om barna er våkne og har fri. Men det krever litt forarbeid: Du må lære barna å leke selv, mener hun.

For:

«Hvis vi bare skal leke sammen med barna hele tiden blir det veldig slitsomt. Ferie skal være for alle, også voksne.»

Jøje meg - og tusen takk! Farvel, endeløse runder med vriåtter, der jeg til alt overmål må tvinge meg selv til å tape. Farvel Barbie, farvel duplo og farvel yatzy. Ikke minst: See you later, Sabeltann — for hiv og hoi, nå er skatten min! Fri, solseng, bøker og lange tanker om ingenting – velkommen skal dere være, hurra!

Eller. Forresten. Pokker, hvor typisk er det ikke da at fornuften må slå inn, akkurat nå? At jeg plutselig må tenke ordentlig på spørsmålet jeg leste i avisa forleden:

Hva er ferie for deg? Ikke at jeg har et nøyaktig svar, men jeg vet helt sikkert hva det ikke er:

Å bruke tid på spørsmålet: Hvordan være mindre sammen med ungene?

Det er ikke det, de har sikkert godt av å leke med hverandre og jeg har ingenting imot å få lese avisa mens jeg er på ferie – tvert imot. Det er bare noe med utgangspunktet. At utgangspunktet for ferien skal være et «forarbeid» som har som mål å verne meg fra ungene.

Det har jo ikke akkurat blitt for mye tid til lek og samvær siden forrige sommerferie. Jeg tipper ungene vil si at det regnskapet egentlig ser ganske skralt ut, hvis jeg spør dem.

Og hvis jeg spør enda mer, for eksempel hva som morsomst eller hva de aller helst vil, får jeg de rareste svar. For eksempel «gjøre noe ilag».

Jeg trenger ikke en gang å spørre, for de snakker stadig om gode minner, helt uoppfordret. Og da handler det svært sjelden om tivoli eller spektakulære inntrykk fra eksotiske land.

Det dreier seg som regel om de døde krabbene vi fant i fjæra i vår, om da det tordna så mye at det ble mørkt midt sommeren i fjor, snøhula vi lagde i hagen for to vintre siden eller hvor rart det var da strømmen gikk sist vinter, da vi ikke hadde nett og måtte snakke masse sammen og varme maten på vedovnen i stua. Sånne ting.

Som regel er det nok å legge seg ned på gulvet på stua hjemme. Jeg innrømmer straks; det er ikke alt jeg synes er hysterisk morsomt, og ikke minst hater jeg å tape i kortspill, men ikke en gang pedagogeksperter klarer å overbevise meg om at utgangspunktet for familieferien skal være foreldreavvenning.

Utgangspunktet er vel strengt tatt at ungene ikke ba om å komme til oss. Det var omvendt.

Men det er selvsagt ikke sånn at Køltzow og de andre vil alt skal handle om voksnes behov. Jeg er helt sikker på at de mener godt også for barna, fordi det er bra for ungene at vi foreldre får gjøre mer som vi vil og blir glade av det.

Tesen er at barn har det best med lykkelige foreldre. Det tror jeg de har helt rett i. Men min erfaring er at det er riktigere å snu det på hodet:

Foreldre har det best med lykkelige barn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse