Annonse
En trenger verken være økonom eller professor for å forstå at forslaget til finansiering av veterinærvaktordningen ikke henger på greip, skriver Jan A. Rydningen. Foto: Colourbox

Veterinærvaktordningen - hva er det som skjer?

Det som leses nå kan virke helt meningsløst og ikke til å tro. Mange vil sikkert mene at det ikke kan være riktig. Jeg skal her forsøke så godt jeg kan å beskrive forslaget til endringer i veterinærvaktordningen.

Regjeringen  jobber med en ny finansiering av veterinærvaktordningen på kveld og helg. Noe som medfører at mange landbrukskommuner kommer svært dårlig ut. Dette vil i neste omgang svekke beredskap, dyrevelferd og kommuneøkonomien til kommuner dette angår.

I følge loven er det kommunene som har ansvar for en tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelsepersonell. Tjenesten må organiseres slik at veterinærene kan jobbe utenom ordinær arbeidstid. Det vil si på kveldstid og i helgene.

Til nå har veterinærvaktene fått øremerkede tilskudd direkte. En ordning som etter faginstansene har funger meget godt. Midlene har blitt fordelt etter behov, både geografisk og landbruksmessig.

Forslaget fra regjeringen går ut på at tilskuddene skal innlemmes med rammetilskudd - og så fordeles til enkeltkommuner i stedet for til vaktområdene. Forslaget går ut på å fordele ut fra innbyggertall, uten hensyn til landbruket, noe som er helt meningsløst. Det henger rett og slett ikke på greip.

Jeg skal belyse hvor galt resultatet  i verste kan bli:

I Oslo er det registrert 513 husdyr. Etter forslag fra regjeringen vil Oslo likevel få utbetalt 17.240.539,- kroner. Det betyr 33.600,- kroner per husdyr. I dag får vaktområdet som består av Oslo, Nittedal, Bærum, Asker, Rælingen, Lørenskog og Skedsmo til sammen 849.000,- kroner.

Rendalen kommune har registrert 14.000 husdyr og vil få 46.132,- kroner ved at tilskuddet innlemmes i rammetilskuddet etter innbyggertall. Det betyr 3,3 kroner per husdyr. I dag får Rendalen 849.300,- kroner.

Som siste eksempel tar jeg Steinkjer kommune som i dag har registrert 294.637 husdyr. Etter forslaget fra regjeringen  vil kommunen få 564.410,- kroner. Det er 1,9 kroner per husdyr. I dag får Steinkjer, Flatanger, Inderøy, Namdalseid og Snåsa 3.594.125,- kroner. Etter forslaget vil disse kommunene få 922.707,- kroner.

En trenger verken være økonom eller professor for å forstå at dette blir helt galt. Det virker som sentraliserings-tyranniet også her har tatt overhånd. Bare tenk at Oslo vil få om lag 16.000.000 kroner ekstra til frie inntekter. Skal disse pengene brukes til dyrevelferd? Rett i kommunekassa! Hva er det som skjer….?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse