Annonse
MEDIER I KRISE: Fra onsdagens pressekonferanse der VG-ledelsen la frem evalueringsrapporten: Sjefredaktør Gard Steiro til venstre, deretter nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og styreleder Torry Pedersen (tidligere sjefredaktør). Foto: Erik Stephansen (Nettavisen)

Fra vondt til verre for VG

VG har nå levert en intern evaluering med nådeløs kritikk av avisens håndtering av Bar Vulkan-saken, med beskrivelser av grov svikt på flere plan.  VG varsler umiddelbare tiltak knyttet til behandling av kilder og kvalitetskontroll.

Det er en god start på det presseetiske rehabiliteringsarbeidet som er nødvendig, ikke bare for å gjenreise tilliten til VG, men de redaktørstyrte mediene som sådan.

På den annen side kan det se ut til at VG tramper videre som en elefant i et glasshus, med sin skjødesløse behandling av primærkilden i saken.

I flere intervjuer gjengir VG-medarbeider Lars Joakim Skarvøy såkalte «off record-samtaler» mellom reporter og kilde. Det er vanskelig å se at dette kan tjene noen annen hensikt enn å undergrave kildens troverdighet.

Dette er upublisert materiale, og i utgangspunktet et klart brudd med kildevernet, slik det fremkommer i Vær Varsom Plakaten.

Lars Joakim Skarvøy gjentar imidlertid dette i intervjuer med NRK og Medier 24. Dersom Sofie ikke har godkjent dette, er det et nytt overgrep mot kilden.

Det VG nå forteller omgivelsene er i praksis at det ikke lar seg gjøre å ha en fortrolig samtale med avisens medarbeidere. Dersom det skulle oppstå en uenighet i ettertid, forbeholder VG seg uansett retten til å offentliggjøre alt.

Det er helt umulig at både kilden og VG-medarbeider Skarvøy snakker sant. Når VG nå sier de ikke har grunn til å konkludere med at det mye omtalte sitatet er fabrikkert, er det et ubehagelig inntrykk som fester seg: Nemlig at VG beklager, men samtidig åpner for at de hadde rett, og at Sofie lyver.

Man kan ikke både beklage at man ikke har tatt hensyn til hennes versjon, og i samme åndedrag skape en mistanke om at hun lyver. Spørsmålet blir også hvorfor VG har trukket et sitat, dersom de likevel mener det er riktig?

Det er ikke tillitvekkende at Gard Steiro nå sier at det Skarvøy forteller må stå for reporterens egen regning. Det er jo Steiros ansvar som leder, når hans medarbeidere gang på gang svikter VGs eget intervjuobjekt. 

Dersom det hadde vært en metoo-kontekst, ville man kanskje sagt at dette er en svært dårlig behandling av en kvinne, for at menn med makt skal redde seg selv.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse