Annonse
Statsminister Erna Solberg taler til det norske folk på TV onsdag kveld. (Skjermfoto fra NRK)

Vi?

Jeg er urolig for unntaksloven Stortinget i dag gir Regjeringen flertall for.

Hva husker du om oppslagene i media to uker og lengre tilbake i tid fra i dag. Om menneskerettigheter og solidaritet, krig og lidelser, flyktningstrøm fra totalitære udemokratiske regimer. Saudi-Arabias drap og partering av den regimekritiske journalisten Khashoggi. Julian Assange. Barn i overfylte flyktningeleirer i Hellas og fangeleirer i Syria som får hele sin barndom og oppvekst ødelagt som følge av de voksnes vanstyre. Flyktninger på grunn av klimaendringer som gjør områder ubeboelige. NAV-skandalen.

Da statsministeren pyntet, pudret og sminket sto fram på TV-skjermen i går og holdt sin tale til nasjonen, så ga hennes retorikk meg en meget ubehagelig bismak. Vi. Vi må stå sammen. Vi skal komme gjennom dette sammen. Vi. Og så informerte statsministeren om nødvendigheten av en unntakslov for å håndtere koronakrisen i landet. Justisminister Mæland argumenterte for at situasjonen krever mulighet til raske avgjørelser og raske tiltak, men kunne ikke angi nærmere hvorfor gjeldende lovverk skulle være til hinder for det. Proposisjonen ble kjent i går, ukjent for folket, og utenom all normal offentlig saksbehandling. Også det med en bismak fra en regjering som på ingen måte forhastet seg i NAV-skandalen. Vi. Og til overmål sørget opposisjonsleder Støre for å argumentere unntaksloven inn for regjeringen da han deltok i Dagsnytt 18 på NRK1. Nå ser det heldigvis ut som at noen i det juridiske miljøet begynner å våkne.

Kommunene er pliktig til å yte helsetjenester til den som til enhver tid befinner seg i kommunen. Mange kommuner og grunneiere har tjent seg rike ved å åpne for massiv hytteutbygging. Denne uken har flere av deres ordførere ropt på militær bistand for å fjerne hyttefolket. Knapt noen har reagert på at det i det hele tatt nevnes at militæret skal kobles inn i denne situasjonen. Regjeringen kvier seg for å innføre tvangstiltak. Smittevernloven gir allerede hjemmel til å treffe tiltak når vi nå befinner oss i en unntakstilstand. Det trengs ikke noen nye unntakslover for dette. Og vi skal være svært forsiktig med å kalle forsvaret inn til innsats mot sin egen befolkning. Dette må sivilsamfunnet mestre innenfor de etablerte sivile instanser. Og mestrer ikke de det, så må vi se på hva årsaken til det er. År med oppbygging av beredskap etter 22/7 2011 synes ufullstendig. Forsvaret er nå satt inn for å vokte våre grenser. I mer enn et halvt år har forsvaret supplert manglende kapasitet i den sivile luftambulansetjenesten. Myndighetene forbereder oss nå på at det militære vil bli mer og mer synlige i det sivile samfunnet. Vil vi ha det slik?

Jeg er ikke mest redd for at det medisinsk er mye usikkert rundt koronaviruset. Mest frykter jeg at det kan være noen som ser lengre enn det, og nå gjør hva de kan for å påvirke til sin fordel det samfunnet skal bli etter korona. Toppen av dette isfjellet kan synes ved russisk grunnlovsendring som sikrer Putin tilgang til presidentembetet til 2036, og koronakrisen som ser ut til å sikre fornyet makt for våre nære bekjente Trump og Netanyahu.

Blir det plass til vi? Under Solbergregjeringen har jeg tidvis følt at det ikke har handlet like mye om oss-vi. De først foreslåtte tiltakene for å berge økonomien som følge av koronakrisen bar også preg av mer de-vi, enn oss-vi. Men nå appellerer regjeringen til vi, oss alle. Ja, la alle bidra. Vi tar denne dugnaden. Men følg med hvem som raker opp glørne etter brannen. Jeg er urolig for unntaksloven Stortinget i dag gir Regjeringen flertall for.

Tidligere i uken ble frisører og alle som drev med kroppspleie pålagt å stenge ned sin virksomhet. Folket skal holde minst en meters avstand. Tiden du oppholder deg nært andre mennesker påvirker sjansen for smitte. Jeg våger derfor å anta at statsministeren i går hadde sminket seg selv.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse