Annonse
Norske muslimer: De foretrekker demokrati, økonomisk vekst og menneskerettigheter i stedet for det islamske terrorkalifatet som IS og Profetens Ummah drømmer om. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Vi er et samfunn som muslimer bør stortrives i

De fleste ville nok aldri gjettet hvem som topper den listen, landet med et samfunn som er mest i samsvar med Koranens verdier. Det er Irland!

Man kan jo begynne å lure på om halshoggingsentusiasten Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah i det hele tatt har lest Koranen?

Koranens læresetninger har funnet svært godt jordsmonn i Norge. Vi er et samfunn som muslimer bør stortrives i. Her er nemlig mange av de viktigste idealene som Koranen holder frem som verdifulle for muslimer, gjennomført. Det viser en omfattende undersøkelse som er utført av en forsker ved det amerikanske universitetet George Washington University.

Undersøkelsen (som er gjengitt i The Telegraph) omfatter hele 208 land og har som formål å identifisere hvilke land som praktiserer de verdier Koranen fremholder på samfunnsområder som politikk, forretningsvirksomhet, lovgivning og generell samfunnsorden. Resultatet er nokså oppsiktsvekkende. De fleste ville nok aldri gjettet hvem som topper den listen, landet med et samfunn som er mest i samsvar med Koranens verdier. Det er Irland! 

I det store og det hele kommer vestlige land meget godt ut av denne rangeringen. Etter Irland, på de ni neste plassene, følger nemlig Danmark, Luxemburg, Sverige, Storbritannia, New Zealand, Singapore, Finland, Norge og Belgia. Å være blant ti på topp i en undersøkelse som omfatter over to hundre land, er jo ikke ille. Vi bør med andre ord være et meget attraktivt land for muslimer – slik vi allerede har organisert det norske samfunnet i dag. Man kan jo begynne å lure på om halshoggingsentusiasten Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah i det hele tatt har lest Koranen? Eller kanskje han ikke forsto noe av det han leste?

De samfunnsfaktorene som er lagt mest vekt på i denne studien, er hvordan politikken som blir ført med hensyn til økonomisk utvikling, samsvarer med Koranens læresetninger. Men i en annen undersøkelse fra 2010, som undersøkte i hvilken grad sosiale lover og tiltak for å trygge menneskerettighetene samsvarte med Koranens påbud, finner man mange av de samme landene i toppen. Her topper New Zealand foran Luxemburg, Irland, Island og Finland. Og Norge er fortsatt høyt der oppe.

Men hva med de landene der flertallet av befolkningen er muslimer? I undersøkelsen fra George Washington University er det første landet på listen med muslimsk flertallsbefolkning, Malaysia, på 33. plass. Det eneste andre muslimske landet på topp 50 er Kuwait på 48. plass. Forklaringen på disse dårlige resultatene i muslimske land, gir den iranskfødte professoren, Hossein Askari, som har utført undersøkelsen. Han mener muslimske land bruker religionen som et redskap til å drive statlig kontroll. «Det må understrekes at mange av de landene som erklærer seg og kalles muslimske, i alle henseender er urettferdige, korrupte og uutviklede», sier Askari. 

Disse rangeringene samsvarer sannsynligvis meget godt med hva det store flertallet av norske muslimer mener og står for. De setter pris på et demokrati der menneskerettigheter blir satt høyt, der det er sosial trygghet, like muligheter til utdanning og økonomisk velstand. Den norske heiagjengen til den blodstenkte terrorgruppen IS i Syria og Irak, representerer verken norske muslimer eller Koranens lære. I så måte går de i de gamle fotsporene til mange kristne maktpersoner som gjennom historien har brukt religionen til å rettferdiggjøre uhørte overgrep mot andre mennesker. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse