Annonse
Nordlys' papirutgave 4. juni.

Vi gråter inne i oss når vi nå ser hvordan vårt prosjekt er blitt maltraktert

I en artikkel i Nordlys om Storhaugen og en synlig grunnmur mot Clodiusbakken, sto det at vi var arkitekt for anlegget. Det er usant. Arkitekt for Storhaugen er Norconsult - ikke Blå Arkitektur Landskap.

Blå Arkitektur Landskap ab prosjekterte Storhaugen fram til og med søknad om rammetillatelse. Deretter ble vi sagt opp av Consto as fra videre arbeider med hovedprosjektet og å lage byggetegninger. Arkitekt for det som nå er bygget er Norconsult as.

Hva er vårt problem med dette?

Å skape arkitektur går ut på å etablere en ide om å løse en kompleks situasjon basert på en dyp kunnskap om helheten og å utforme bygninger som svarer på landskapet. For å anskueliggjøre dette vil jeg beskrive den prosess som ligger til grund for dette prosjektet. I 2011 presenterte Dahl & Uhre arkitekter as prosjektideene Konglen og Slangen. Disse prosjektene vekket stor oppmerksomhet og de var iferd med å skape noe som ville vært unikt. Vi kom inn i 2015 og utviklet Slangen videre i samarbeid med Dahl & Uhre. Detaljplan ble ferdig i 2016 og den ble godkjent i 2017. Dette var et prosjekt som løp nedover landskapet i store buer. I 2017 ble det klart at buene måtte byttes med skarpe kanter. blå arkitektur landskap utviklet deretter et prosjekt som kommunens planavdeling godkjente basert på samspillet mellom bebyggelsen og fasadenes utforming som var en del av bebyggelsens bevegelse nedover landskapet.

Vi gråter inne i oss når vi nå ser hvordan vårt prosjekt er blitt maltraktert av Norconsult. Et kaos av standardvinduer og uinteressante fasader. Tilfeldigheter og slurv i estetikken preger det vi ser nå, noe som medfører at prosjektet nå mer framstår som brakker enn som et prosjekt som leker seg nedover.

Does architecture matter?

God arkitektur krever at noen investerer i arkitektene. Ofte er det arkitekten selv som byr på seg. Et kriterie for god arkitektur er talent og øvelse, over mange år. Derfor går arkitektene på en høyskole eller et universitet. Typisk for dette er at arkitekten er levende opptatt av sin arkitektur og deltar med hele seg i prosessen og følger opp med entreprenøren i hele prosjektet. Først da ligger muligheten til at det som kommer fram muligens blir arkitektur.

Det vi kan slå fast er at firmaer som Norconsult og Consto ikke har estetisk kompetanse nok til å legge vekt på å delta i å utvikle arkitektur.

Og det er direkte uetisk av Consto å ha våre illustrasjoner på sin webside.

Og de som har kjøpt leiligheter bør føle seg lurt for de får noe helt annet en det som står på Storhaugens hjemmeside, salgtegningene er våre.

Som sagt, det som bygges står vi ikke for og vil ikke bli referert til som arkitekt for dette prosjektet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse