Annonse
KORONASKANDALEN: MS Roald Amundsen ved kai nedenfor UNN. Koronaskandalen har ikke bare svekket Hurtigrutens omdømme, Norges anseelse som et land som hadde god kontroll på virussmitten, er også redusert. Foto: Yngve Olsen

Hvem tok beslutningene om hemmelighold og hvorfor?

Nå må alle kort på bordet: hvem tok beslutningene om hemmelighold av koronasmitte og hvorfor? Det må Hurtigruten svare på.

Når amatører leker smittevernseksperter og neglisjerer viktig informasjon og avtaler med myndighetene (FHI), forventer vi at man står til rette for det.

Hurtigrutens ledelse fortsetter sin selvskading etter korona-skandalen. Nå kommer det fram at Folkehelseinstituttet (FHI) mener rederiet har brutt en klar avtale om å informere passasjerene om koronasmitte på MS Roald Amundsen. Konfrontert med FHIs opplysninger setter Hurtigruten på det som har blitt autopiloten for svar i sakens anledning: ingen kommentar! Deretter viser man til at direktør Daniel Skjeldam la seg flat for åpen scene mandag, og innrømmet svikt i interne rutiner. Det mener man får være nok.

Hurtigrutens ledelse har åpenbart ingen ting lært av sin hjelpeløse, motstrøms kaving i nyhetsstormen de siste dagene. Arrogansen fortsetter, og den blir ekstra ødeleggende for selskapets renommé når man velger å ignorere uttalelser fra norske myndigheter, i dette tilfellet FHI.

Dette styrker imidlertid kravet som nå reises fra flere hold: Hurtigruten må legge alle kort på bordet. Det holder ikke å vise til beklagelser og rutinesvikt, eller å tro man har dysset ned skandalen med å bestille en ekstern granskingsrapport. Hurtigruten må gi oss svar på hvem som tok beslutningene om hemmelighold og hvilke vurderinger som ble gjort. Herunder spesielt om disse vurderingene ble påvirket av kommersielle og økonomiske interesser?

Tåkeskyene etter Skjeldams ordflom om «svikt i interne rutiner» har ikke lettet. Vi har vært vitne til en toppsjef som ble drevet fra skanse til skanse, og som til slutt, høyst motvillig, måtte innrømme at han ble orientert om det første korona-tilfellet onsdag i forrige uke, samme dag som helsevesenet i Hadsel kommune sendte ut pressemelding om smitten. Men han ble ikke orientert om «alt», hva nå det måtte bety.

Vi må jo anta at ordet korona ble nevnt i denne sammenhengen, og det burde i seg selv ført til umiddelbar reaksjon fra de impliserte, sjefen inkludert. For ei næring som lå nede i flere måneder, nettopp på grunn av dette viruset, skulle vel dette være nok til å få alarmen til å gå.

Hurtigruten står for den største smitteskandalen når det gjelder korona i Norden. Skandalen har ødelagt mye for annet norsk reiseliv som var i ferd med å stable seg på beina etter særs tøffe måneder. Den har i tillegg plassert Norge på et kart hvor vi definitivt ikke skal være. Det er ikke bare Hurtigrutens omdømme som er svekket, Norges anseelse som et land som hadde god kontroll på virussmitten, er også redusert.

Når amatører leker smittevernseksperter og neglisjerer viktig informasjon og avtaler med myndighetene (FHI), forventer vi at man står til rette for det. Derfor må alle kort på bordet: hvem tok beslutningene om hemmelighold og hvorfor? Det må Hurtigruten svare på.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse