Annonse
Vegard Bangsund (i midten) holdt tale til fiskeriministeren på folkemøtet i Vardø. (Foto: Ole Gunnar Onsøien)

Du Per, som raserings og utarmingsminister, kan få bli den første politiker i historien som sir unnskyld til oss!

Fiskeskipper Vegard Bangsund talte til fiskeriminister Per Sandberg på folkemøtet i Vardø 11. mai.

Du Per, som raserings og utarmingsminister, kan få bli den første politiker i hisorien, som sir unskyld til oss, folket i Nord-Norge, etter vi e ferdig å tale til dæ. For dåkker e bare folk, enten du vil eller ikke!

På vegne av kystopprøret 2017 vil æ først få takke alle som e kommen hit, her e folk fra hele Øst-Finnmark, og æ håpe den her solidariteten og støtten og samarbeidet kan fortsætte også langt inni framtida mellom kommunan våres, før nu dem også e en saga blott!

Først skal han Per Sandberg få litt kred og respekt, for at han som den første fiskeriminister på mange tiår faktisk har prøvd å gjøre noe, faktisk prøvd å tenke litt sjøl - men trådte helt feil, det at storkapitalen huka tak i dæ for å vise veien videre, e totalt uakseptabelt for flere hundre tusen menneska i Nord-Norge, og i særdeleshet for befolkninga på kysten!

Men vi skjønne det, det e ikke lett for en liten stutt kar med kurs i vin og brennvinslære, eller bildekkbygging, derfor e det jo ett håp for oss at du med din bakgrunn fra Norske Skog i Skogn skjønne ka bedrifta har å si for lokalsamfunnan her. For d va ikke sånn at Havfisk-Lerøy i utgangspunktet hadde plikt til å ha aktivitet på bare 5 annlegg!

Vi her i Vardø sett pris på at raserings- og utarmingsministern gidda å ta sæ bryet med å komme hit og forklare oss vanlige dumme folk kossn å privatisere fiskerresursen skal sørge for at vi her i Nord-Norge skal få vekst og oppblomstring!

Det e fælt å se fiskeresursan våres bli gitt vekk til storkapitalen fra Vest-Norge, for Finnmarks del Havfisk-Lerøy.

Solgt på loppemarked i første omgang, til Røkke, som fikk det billig nettopp for at han lovet å holde folk i arbeid her i Vardø. Vi så han aldri igjen. Sammfunnsovergriperen fikk det han ville - og fræsa av gårde til Hammerfest for å gjøre det samme der…

Ser dåkker ikke galskapen i det her? Det e kommunan sin fesk, Bugøynes i øst til Stamsund i sør, og ikke minst Hammerfest som mista enormt resursmessig! Du tilbyr kystflåten under 15m 20% av fiskeresursen her, og tilbyr 80% av våre fiskeresurser gitt bort til nån få menn som ikke bryr seg det minste om samfunnan som ligg øde etter dem!

Og enda mene du vi skal klappe i heinnern? De 20% du vil gi oss utgjør 100-150 tonn ekstra på ett år i Vardø, det vil i praksis si IKKE EN ENESTE ARBEIDSPLASS! Det skal bare hentes opp her nord for å berike regionan der sør, og da i serdeleshet nån få griske jævla på Vestlandet.

Etter krigen kunne det også ha blitt rettet opp! I 1948 kom den nye Fiskeeksportsloven, det blei bestemt at de som skulle ha eksportrett måtte ha store nok landannlegg og kapital nok!

Kossn trur dåkker han Røkke, nu Lerøy, har fått sånn bailltak på norske fiskeripolitikera? Han, de, har klaga å søtte over dårlig lønnsomhet, uvilje fra folk i nord mm, derfor har svake politiske lettvektera latt sæ lure av han, nu Lerøy, og springpoikan demmes. Gang på gang har dem lagt ting på sølvfat for han skal lykkes!

Tenk å være så totalt blind for ka ett helt folk fortelle og sir til regjering etter regjering.. Det e rett og slett flaut - og ei nasjonal skam! Men så e d jo åsså lætt for storkapitalen å påvirke, når tidligere fiskeriminister satt som strateg for da Aker seafood…  Det må jo være hevet over en hver tvil at ho ga godgutten og nu Lerøy svæææært gode forhold i si tid!

Æ tør påstå at siste gode fiskeriminister vi hadde va Jan Henry T. Olsen, det va en tøffing, men han og måtte gi etter til slutt han åsså. ALLE andre etter det har vært lettvektera, klovna, lettpåvirkelig - og ikke minst uskikka til å ta vare på en resurs som e mange gang mer værdt en olje, siden den e fornybar!

Sånn partipolitisk sett e det vel AP, og HØYRE i si tid som har sørga for elendigheta her i Nord-Norge. Nu kjøre FRP, nu med Ali Baba som fiskerifører, en enda mere dødelig linje for oss her i nord, de 40 røverne e jo da så klart Havfisk-Lerøy, og der han høyst sansynlig får fast jobb nu til høsten når han blir arbeidsledig som stortingspolitiker!

Syns enda det e rart att løsninga på fiskeriresursan e å privatisere, sentralisere, å få flest mulig tonn opp av havet for så å sende det til utlandet for produksjon, ja det e riktig, der e ca 20.000 som har arbeid i Europa i forbindelse med norsk fisk! Va det ikke på tide å få nån tusen arbeidsplassa hjem igjen?

Maråk i Fiskebåt skryter av at der blei levert 15.000 tonn trålfesk i Båtsfjord i 2016, greit nok har dem en bra kystflåte, og litt trålfesk, men det fulingen ikke fortælle e at de tonnan ikke blei produsert i sin helhet. Siden den blei levert av kombitrålera frys/fersk, havna totalt ca 50%  til produksjon, i Båtsfjord, Hammerfest, Melbu og  i Stamsund, resten på frysehotell, det og i Båtsfjord. Og det e vel en av grunnan til at bare 1,7% produseres i Norge

Hovedtyngda av trålfesken leveres fortsatt i Nord-Norge, og i særdeleshet Finnmark, pga. at det e her i nord dem feske, samt nærheten til feskefeltan her, syns da det faller på egen urimelighet at det som kunne vært arbeid for flere 1000 langs kysten skal sendes for bearbeiding til de 20.000 som arbeider med norsk fisk i utlandet.

Men trur du det e uten grunn at de har flere hundre arbeidsplassa i fiskeindustrien i Båtsfjord, ser du ikke at det e råstoff av typen fesk, og gjerne trålfesk, vi og for så vidt hele Nord-Norge trenger å få på land for bearbeiding, så vi kan bidra med fortjeneste til leketøysbutikken Norge!

Direktør i Norfra, Steinar Eliassen, sa til NRK at 5000 tonn fesk gir 1, æ gjentar 1 hel arbeidsplass, når feskeresursen kommer ferdig fryst og skal på fryseterminal i Tromsø, mens den ville gitt 50, og æ gjentar igjen; 50 arbeidsplassa, når de samme 5000 tonnan hadde vært landet til fiskeindustrien på land.

Å gi oss her nord 20% av fesken til tråleran e jo som ei skiva brunost og et glass melk å regne, når i si tid 100% blei tatt fra kystflåten!

Æ trur jaggu statsråden og hans følge treng å lære sæ matematikk på nytt, da kan æ anbefale Vardø skole, siden dem e langt bedre enn landsgjennomsnittet i matte. Det betyr at vi åsså har de beste matematikklæreran i Norge, og enda da greie vi ikke her i byen å fatte ditt regnestykke trål kontra kyst -  samt colakorkkompesasjonen på 100 millioner som du tilbyr det nordnorske folk!

Men du skal ikke frykte, Sandberg, æ skal fortælle dæ nøyaktig kossn vi skal ha d - eller hos mæ kan du få to alternativ faktisk, siden vi i Nord-Norge e et raust folkeslag:

  1. Som ei prøveordning utfordre vi nu dæ, den lille tida du har igjen, samt neste regjering, til å gi oss tonnasjen til 2,8 trålkonsesjona, tatt fra Havfisk-Lerøy. De skal da Vardø kommune disponere i 15 år, for de 6-7 million kiloan med fesk e faktisk våre og ikke hverken dine, Røkke, eller Lerøy sine. Det hadde igjen bidratt til å få folk hit, sånne som han fra Møre, som må ruinere sæ sjøl for ca 60 tonn torsk, til en verdi av 3,5 mill. Vi kunne kjøpt større båta, flere båta, landindustri med mere, der e jo oppsving i filetmarkedet for tiden, så æ ser ingen grunn til bekymring der. Da kunne - vi som historien vil vise til slutt - leid ut noen tonn fisk, fått opp både folketall, arbeidsplassa, et lite filett annlegg, lite salteri og røykeri kanskje, samt litt andre ting på biproduktsida. Vi har både flyplass og lastebila, så eksporten kunne vi og stått for sjøl, og vi kan godt betale ut Havfisk-Lerøy åsså, faktisk med renter, dem skal få hele 18 mill hos oss, ca 3 mill mere en d dem betalte for 2,8 resurskonsesjona, og splitter nytt landannlegg (Norges mest moderne). Det hadde Vardø kommune betalt på under tre år, med ei kvoteleie på ca 1 kr pr kg torsk, alternativt skal pliktan tilbakeføres til sitt opprinnelige virke og leveres i Nord-Norge som ferskt råstoff, til de kommunan som EIE SIN TRÅLKONSESJON.
     
  2. Du skal ikke bry dæ med å tilby oss nåkka, men vi kræve det som fesken fra 2,8 trålkonsesjona e værdt - sånn ca 120-130 mill hvert år i 15 år. Da kunne vi kanskje begynt å snakke om den omstillinga du vil påføre oss, da kunne vi testa ut kamelsafari til til Kibergneset for å se på levninger fra 2. verdenskrig, maritim strutsefarm, produksjon av Yatzy-tærninga, moskusoppdrett på Skagen eller for den saks skyld snehotell i sommerhalvåret.

Skjønne dåkker ikke at vi her nord e laga for å drive med det som e rett utfor stuedøra vår, koffer i all værdens navn skal vi omstilles? Va det ikke lettere å omstille der dem faktisk kan omstilles, og i utgangspunktet ikke har nåkka å gjøre med Nord-Norge sin fesk? Æ vædde ræva mi på at folk i Stavanger hadde flippa ut om dåkker sku ta oljeindustrien og frakte den nordover så dem blei fri. Eller at styret i Havfisk-Lerøy sku omstilles til gartnera og jordbærplokkera. Trur du det hadde skjedd uten kamp og i det stille?

Det e jo utrolig at de foregående regjeringer har latt dette skje, blitt rundlurt så jævli av gutta i Fiskebåt og lobbyistan demmes, især da AP, som har sittet lengst med makta, Høyre e nesten like skyldig. For det e jo rart; da Gahr Støre va her for nån år sia må æ si at æ ikke har hørt på maken av kunnskapa han hadde om Nordområdan her, en trivelig kar rett å slett, Jens på sin måte, men prata mye mere politisk vissvass. Støre va mye tydligere og bedre.

Det hadde vært kjempeskøy for oss her oppe og sett krisen i Oslo om prosentvis like mange som i Vardø over natta mista jobben sin der nede, ca 100.000 uten arbeid, vi snakke opptøya, plyndring, voldtekt med mere da!

Æ ber innstendig om at dåkker ser bort fra de forskjellige utvalg som ene og alene snakke fiskeriøkonomi, om å gjøre Norge enda bedre, fiskeressursen må tas raskere, mere effektivt osv osv. Og heller innse att her nord e fiskeripolitikk for en stor del distriktspolitikk, de går hånd i hanske, som smør på brødskiva osv!

Det e sånn att HELE totalkvota til tråleran på naturresusjene torsk og hyse blei tatt i sin helhet fra folket i nord, skal vi da virkelig være så sinnsvake her oppe at vi klappe i hendene for att du bare tillate storkapitalen nok en gang å rævkjøre oss? Riktignok gir du dem lov å stjæle 80% av fesken våres, men kræve samtidig at vi skal være glad for de 20% du gir oss! Sorry Per, men man kunne jo tru at statsråden hadde drokke gearolje…

Nu har vi sagt i fra siden tidlig på 90-tallet UTEN resultat, at vi i kystkommunan treng FESKEN VÅRES TILBAKE!

Tar dåkker ingen lærdom av det? Skal vi premiere samfunnsdræpera som går over lik for å få sæ et kunstig svaberg til villaen sin? Skal vi belønne og godta her i nord, at vår felles fiende MOT nettopp Nord-Norge skal flire av oss og kose sæ med god samvittighet for alle løftebruddan han kom med som blei uthult og omgjort! Vel, IKKE FAEN! e svaret fra Nord-Norge!

Vi her oppe KRÆVE Å BLI HØRT NU! Blir ikke pliktan tilbakeført til sitt opprinnelige virke, og det e e sånn att pliktsystemet har utspilt sin rolle, ja da har pinade tråleran i all hovedsak utspilt sin rolle for hele sammfunnet her nord.

Du Per, du har jo snudd det som hele saken handler om på hodet, det e jo tråleran som skal kompenseres, du kan tilby dem 500 mill for å levere tjyvgodset tilbake - som normalt hadde vært løsninga flere hundre tusen i Nord-Norge hadde vært enig i.

Men det trur æ ikke du tør, livredd for nån få skarve trålredera fra vestlandet som du e! Nu skal det sies at folk fra Vestlandet både e staut, flink og snill, med nån få unntak! Koffer skal  forslaget ditt på død å liv gagne nån få toppledera i store selskap, som eksempelvis sett med overskudd etter salg til Lerøy på 1,6 milliarder?! Har dem ikke nok? Gjeld det for dæ å gi dem det lille ekstra?

Vi trudde Norge trengte å skape arbeidsplassa, men du vil skape milliarder? Vi blir kvalm av forslaget ditt!

Vil også påpeke til alle utakknæmmlige, forståsæpåera og synsera i alle sinnssyke utvalg og på Stortinget: Glæm ALDRI kor en stor del av rikdommen dåkkers kommer fra, uten oss og resursan i Nord-Norge hadde trålbaronan sotte der sør i bare ræva og å spist velling fortsatt.

Det e vi som har bygget Bergen og halve Møre. Det e vi som vet ka som skal tell her oppe for at vi kan blomstre, utvikle oss, vokse - og ikke minst skape arbeidsplassa i kommunan og landsdelen vi alle elske.

D vi ber om e jo rett å slett å få lov til å gjøre dette, som verdens mest naturlige ting, siden vi bor akkurat her, og vi vil ha oss frabedt idiotiet med omstilling, man kan for eksempel ikke omstille folk ved Mjøsa til å drive en havfiskeflåte på nevnte innsjø! Det e jo i prinsippiet samme sak.

Vi e hakke peise lei idiotiet fåreslått av klovna som sitt i sirkusteltet i Oslo og trur dem vet bedre! Må vi komme til Oslo og sætte fyr på nåkka for at dåkker skal høre oss, e det tilstander som de dem hadde i Frankrike dåkker vil møtes med?

Som nu så fungere dagens regjering  som et demokratisk  DIKTATUR - som rett og slett drit i å høre på sin befolkning, de som VET KA DEM PRATE OM, Å SOM KRÆVE SIN RETTMESSIGE RESURS TILBAKE - nemlig OSS I NORD-NORGE!

Dessuten e det lov for regjæringan som har stelt i stand denne suppa å si unskyld for rotet, vi blir ikke sint på dåkker av den grunn. Og du Per, som raserings og utarmingsminister, kan få bli den første politiker i hisorien som sir unskyld til oss, folket i Nord-Norge, etter at vi e ferdig å tale til dæ. For dåkker e bare folk, enten du vil eller ikke!

Om ikke - så trur æ jaggu vi må jobbe for et fritt Hålogaland, så kan tråleran dine og resten av havfiskeflåten, vænnan dine, ligge og taue langs grensa ved Trondheim. Da kan vi i Nord-Norge atter gjenoppstå og motbevise både regjering å storkapital, alle de som har indoktrinert oss med at ingenting går ann å få til i Nord-Norge

Fra januar 2018 skal vi stå rusta til å ta imot de ca 7 million kilo fesk du skal gi oss rettmessig tilbake, altså de 2,8 trålkonsesjonan, og vi skal bevise for dæ at alle kystsamfunn fra  Stamsund og Melbu i vest til Bugøynes i øst, atter en gang skal skape værdia for leketøysbutikken Norge…

Æ må åsså si at vi her i Nord-Norge forventer at en ny regjering følger opp sitt folk, lytter til sitt folk og legger til rette for sitt folk, bl.a. i distriktan der værdia skapes. Det betyr at vi her oppe FORLANGE  helt klare svar fra Det Norske Arbeiderparti, Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Miljøpartiet de grønne samt Kristelig Folkeparti og Venstre som vi nu sætt vår lit til. Vi håpe at dem som skryter av bl.a. trua på Vår Herre, trua på folket, at dem vil ha et Distrikts-Norge, at dem nu får lagt utarmingsplanen fra Per Sandberg død, for alltid.

Og det du sa på Melbu, at du trur fakta e rætt, det åpner jo for muligheten om at du høyst sansynlig tar kraftig feil, og at flere hundre tusen i fra Nord-Norge faktisk har helt rett i det som vi med appeller og taler vil at du skal forstå.

Helt til slutt: æ gidda ikke nevne FRP ovenfor, da vi alle vet kossn det da går. Parolen demmes: “For folk flest” vil æ omgjøre for de som stemte FRP for sin glimrende fiskeri og distriktspolitikk - til: “FRP for de som stakkars ikke viste bedre!”

TAKK FOR !

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse