Annonse
Sigmund Bjørndal på Vannøy: - Jeg vil påstå at alle sammenslåinger m.v. som skulle gi befolkningen bedre tilbud i mange sammenheng delvis har mislykkes.Foto: Knut Sandersen

Er vi ikke verd noe?

Folkens: La oss reise oss og si at nok er nok. La oss stå sammen uavhengig av partifarge. Det er da vi blir sterk. Jeg føler nå at tårene presser på.

Ja, jeg stiller dette spørsmålet. Jeg blir helt matt av det som skjer.

Hver gang sentrale myndigheter og etater etc. skal spare penger og foreta sammenslåinger så er det som regel distriktene som rammes. Fra sentralt holdt heter det robusthet og større slagkraft som skal gi bedre tjenestetilbud til befolkningen. I min lille verden kan jeg ikke si at det alltid er det som har skjedd.

Jeg innrømmer gjerne at jeg er en av de som kanskje ikke stillet fremst i køen når klokskap og visdom ble delt ut. Men jeg har i ett forholdsvis langt liv fått en del erfaringer opp gjennom årene både på godt og vondt. Jeg vil påstå at alle sammenslåinger m.v. som skulle gi befolkningen bedre tilbud i mange sammenheng delvis har mislykkes.

Hvem er det som er blitt rammet av dette? Det er i hovedsak befolkningen i distrikt Norge. Det være seg om det gjelder samferdsel, politi, bank og helsetjenester m.v. Det skal/skulle bli så mye bedre og enklere for oss. Noe av dette må teknologien ta ansvaret for men på langt nær alt. Hvor er det verdiskapningen skjer i landet vårt. Jo, jeg vil påstå med rette at det i hovedsak skjer i distriktene langs vår kyst og i vårt innland.

At jeg nå fikk litt skrivekløe i fingrene er det som holder på å skje innen ambulansetjenesten. Den har i mange år nå vært satt under lupen får å se om det er mulige innsparinger å hente. Jeg har fått det inntrykk av at i dette arbeid er avstander og responstid ikke alltid har vært fremst i tankegangen når slike vurderinger har vært oppe. Det er i hovedsak penger det står om og budsjetter som skal holdes. Det menneskelige aspekt har på en måte blitt skjøvet i bakgrunnen.

Nylig kom det frem i Karlsøy kommunestyre at ambulansetjenesten på Vannøy på nytt var i fare for å kunne bli nedlagt.  Det har vært flere forsøk på dette før og som en med kamp har klart å stoppe. Nå prøver en seg med at leiekontrakten mellom Helse Nord og Karlsøy kommune kanskje ikke blir fornyet ved årsskiftet. Blir den ikke det, har ambulansepersonalet på Vannøy ingen steder å være/oppholde seg.

Dette vil ramme over åtte hundre innbyggere. Det vil ramme ett aktivt næringslivet som fiskeindustri, fiskeflåte, landbruk etc. Vannøy har i dag alene en verdiskapning på flere hundre millioner. Fiskeindustrien har planer om å utbygge/utbedre for flere titalls millioner. Karlsøy kommune har vedtak utbygging i infrastruktur for nær 40 mil. Dette ser ikke ut å ha noen innflytelse på de bestemmende myndigheter.

Jeg vil svare på mitt innledende spørsmål slik: Ja, vi er like mye verd som de som bor langs storgata i Tromsø eller langs Karl Johan i Oslo. Hvor lenge skal vi akseptere dette som skjer i distrikts Norge. Folkens: La oss reise oss og si at nok er nok. La oss stå sammen uavhengig av partifarge. Det er da vi blir sterk. Jeg føler nå at tårene presser på.

Gråt min elskede Vannøy!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse