Annonse
HELSERÅD: Et norsk nettsted som gir ungdom råd mener det er bedre å leve alene enn å gå inn i et homoseksuelt forhold. Bak rådene står en overlege på UNN og fagkoordinatoren for helsesøster- og skolehelsetjenesten i Tromsø kommune. Foto: Colourbox

«Vi kan ikke anbefale noen å gå inn i en homoseksuell relasjon.»

Bak dette nettrådet står en overlege ved UNN og fagkoordinatoren for helsestasjon- og skolehelsetjenesten i Tromsø kommune.

Det avgjørende her er selvsagt at de bruker sine yrkestitler når de gir råd.

Nettstedet guttogjente.no eies av 15 kristne organisasjoner og presenteres som en annerledes veiledningsside om kropp, sex, forhold og identitet.

Her beskrives onani som «et slags rusmiddel» som «lett kan føre til ting som ikke er bra», og seksuelle fantasier som noe som kan skade oss. Holdningen til homofili er også tydelig:

«Vi tror det er bedre å leve alene enn å gå inn i et homoseksuelt forhold.»

Ingen bør være overrasket over at det finnes kristne i Norge med slike syn. Holdningene og uttalelsene er da heller ikke forbudt og uttalelsene befinner seg langt innenfor ytringsfrihetens grenser.

Det kontroversielle her er hvem rådene kommer fra. Og det er til gjengjeld svært interessant.

Nettstedet har nemlig et «fagråd», som ikke bare kvalitetssikrer innholdet, men også bidrar med faglig kompetanse. I dette fagrådet sitter ekteparet Sven og Maren Weum. Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø og overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Hun er fagkoordinator for helsestasjon- og skolehelsetjenesten i Tromsø kommune.

I disse dager får fylkeslege Svein Steinert i Troms en sak om dette på sitt bord. Styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund melder nemlig helsearbeiderne til fylkeslegen.

- Vi synes at helsepersonell blander rollene sine her. Dette er ikke helsefaglig vurdert, mener Hedalen og har et viktig poeng.

Og fylkeslegen varsler gjennomgang. For det avgjørende her er selvsagt at de bruker sine yrkestitler når de gir råd. Om Maren Weum står det sågar at hun er helsesøster med videreutdanning i psykososialt arbeid blant barn og unge. Mens Sven Weum beskrives som overlege, forsker og medlem av European Society for Sexual Medicine.

Sårbar og usikker ungdom får altså her svar fra helsepersonell. Det er kristent helsepersonell som forteller dem at onani og seksuelle fantasier kan være skadelige og lett kan føre ting som ikke er bra. Og som altså ikke kan anbefale noen å gå inn i en homoseksuell relasjon.

Ingen kan (eller skal) ta fra dem deres kristne verdier, men problemet oppstår når de bruker sine yrkestitler som rådgivere. Det er etisk uforsvalig, for det gir naturligvis en helt annet troverdighet og autoritet å uttale seg direkte om skadevirkninger av sex eller homofili som lege og helsesøster.

Som likestillingsombud Sunniva Ørstavik sier:

- Det forsterker det negative.

Frelsesarmeen er ikke spesielt imponert over budskapene som kommer fra nettstedets fagråd, og har trukket seg fra samarbeidet.

Heller ikke helseminister Bent Høie liker det han leser; at nettstedet ikke kan anbefale noen å gå inn i en homofil relasjon.

-Rådet er så dårlig at det ikke er helsefremmende, men direkte helseskadelig, sier han til Dagbladet og får støtte fra mange.

Høie er inne i kjernen. Vi vet at svært mange homofile, lesbiske og bifile ungdommer allerede har det meningsløst vanskelig. Ikke bare utsettes de for mye vold i samfunnet de lever i, altfor mange lever også med betydelige indre kvaler. Internasjonal forskning viser at risikoen for angst, depresjon, atferdsproblemer, selvmordtanker og selvmordsforsøk er 3-6 ganger større blant homofile/biseksuelle ungdommer enn blant heterofile.

Jobben som må gjøres er fortsatt stor. Og da må vi kunne stole på at helsearbeidere i Norge gir råd som faktisk har rot i virkelighetens verden.

For hvilken helsefaglig dokumentasjon har overlegen og helsesøsteren for påstandende de bringer til torgs her?

En usikker 17-åring skriver til nettstedet og forteller at han er i et homofilt forhold. Han er heldigvis lykkeligere enn han noen sinne har vært. Til alt overmål kan han fortelle at venner og familie er glade på hans vegne. Men hos guttogjente.no får gleden et kraftig skudd for baugen. Der blir han gjort oppmerksom på opsjonen «å velge å ikke være i et forhold til den du nå er forelsket i, men å vente med å gå inn i et nytt forhold til du eventuelt blir forelsket i en av motsatt kjønn.»

Slik bærer rådgiverne i guttogjente.no mer ved til bålet, som helsearbeidere. For mange unge blir beskjeden i realiteten:

Rykk tilbake til skap.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse