Annonse
KOSTNADER: Vi kan ikke overta alle de faste kostnadene for norsk næringsliv, sier statsministeren. Foto: Vilde Øines Nybakken, Fremover

Vi låner av pensjonen til våre barn og barnebarn

Dette «havet» av milliarder fra Stortinget er ikke gratis. Oljefondet kan ikke stå på vidt gap. Derfor kan ikke næringslivet få dekket alle sine kostnader.

Dette er ikke tiden for grådighet eller urealistiske forestillinger om at staten bør betale, og i alle fall ikke der den allerede har betalt.

Staten har åpnet pengesekken, men ikke slusene. Det er det mange som ikke forstår.

Nå er det stor sammenstimling rundt milliardpakkene fra staten. Daglig hører vi om selskap som lenge har vært på konkursens rand, men som nå øyner håp om redning via disse pakkene. Det er særlig tilfelle innen offshore, men også i andre deler av næringslivet. Og vi møtes av økonomiske krav som er temmelig drøye, sett ut fra den alvorlige situasjonen landet befinner seg i.  

For dette «havet» av milliarder fra Stortinget er ikke gratis. Det skal betales av noen. Som Ap-leder Jonas Gahr Støre sa det da krisen startet: - Vi låner av pensjonspengene til våre barn og barnebarn, vi gjør det fordi det er helt nødvendig nå.

Nettopp derfor er det så viktig å vise nøkternhet og måtehold. Dette er ikke tiden for grådighet eller urealistiske forestillinger om at staten bør betale, og i alle fall ikke der den allerede har betalt.

Dagsrevyen hadde forleden et innslag fra en bedrift i Alta, der samtlige medarbeidere, bortsett fra innehaveren, er permittert. Han var imidlertid ikke snauere enn at han gikk ut på Facebook og oppfordret de ansatte om å komme tilbake til jobben for å «hjelpe til». Bedriften har bygninger som må vedlikeholdes. Snø skal måkes, vinduer pusses og nye gardiner skal på plass.

Det er ulovlig å jobbe når man er permittert. Det er det en grunn til. Når fellesskapet betaler lønna, skal verken arbeidstaker eller arbeidsgiver kunne utnytte ordningen. Lemper vi på vilkårene i permitteringsloven, er det fare for at det er fritt fram. På skattebetalernes og pensjonen til våre etterkommeres bekostning.

Likevel er det noen som jobber intenst for å endre regelverket. NHO øyner muligheter: ansatte får lønn fra staten, bedriftene får krisepakker og kontantstøtte fra staten, og de ansatte jobber i tillegg gratis for arbeidsgiver. Ja takk, begge deler!

Noen politikere er også helt med. Fremskrittspartiet ser sitt snitt til å ta fram den gamle kjepphesten «aktivitetsplikt». Denne gangen gjelder det ikke bare sosialklienter, men mange tusen arbeidstakere som den ene dagen var på jobben, den neste sto i kø på NAV.

Så lenge det ikke er inntektsgivende arbeid, så må man kunne innkalle folk til å jobbe gratis for arbeidsgiver, mener partiet. Som om ikke alt arbeid er inntektsgivende.

Å tukle med permitteringsreglene nå, er å uthule velferdsordninger og å undergrave tilliten til systemet. Det vil til syvende og sist kunne svekke oppslutningen og legitimiteten til rettigheter det har tatt et par, tre generasjoner å få på plass.

Det går en grense for statens pengebruk. Erna Solberg sa torsdag til NTB: - Det er veldig viktig at de tiltakene vi gjør nå, skal være kortsiktige og målrettede og knyttet til denne situasjonen. Vi kan ikke overta alle de faste kostnadene for norsk næringsliv, sa statsministeren.

Vi kommer alle til å merke den endrede økonomiske situasjonen i lang tid framover. Vi må alle være med å betale for den. Økte skatter er ikke usannsynlig.

Men det er de som kommer etter oss som trolig må ta den største belastningen. Vi tærer på pensjonspengene deres, det minste vi skylder dem å være nøkterne.

Oljefondet kan derfor ikke stå på vidt gap veldig lenge.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse