Annonse
Vi må ha en sterk nordnorsk fløy i det politiske landskapet, skriver Jitse Jonathan Buitink, SV-politiker i Andøy og redaktør for Radio Nord-Norge.

Vi må debattere økt nordnorsk selvstyre, men mediene er for feige

Politikere og lokale helter roper sint fra podier i hele landsdelene - “Nok er nok” eller “Vi gir oss aldri”. Men virkeligheten er en helt annen. Vi gir oss alltid.

Det burde være et varsko når 4000 ungdommer i Nordland melder seg inn i gruppen "Nordland ut av Norge"

Den nordnorske stat har vært gjenstand for diskusjoner siden 1936, og sikkert gjerne før. Det finnes heller ingen juridiske dokumenter som binder den gamle staten Hålogaland til kongeriket Norge. Mange “hinter” om at et fritt og uavhengig Nord-Norge er eneste løsning på regjeringens nedbyggings-politikk. Men nå er det en gang slik, at det er grunnlovstridig å snakke om det. Så de eneste som tørr å uttale seg i denne retningen i det offentlige rom er ungdommen, samt en håndfull uangripelige rikinger.

En gang for mange år siden sa en ikke helt ubetydelig mann til meg: “Det er debatten som er viktig, vi må ha debatten”. Og jeg er helt enig, vi må ha debatten, og vi må løse dette politisk.

Vi må ha en sterk nordnorsk fløy i det politiske landskap. Og den må ikke være styrt av interessene til kvoteoppkjøpere, kinesiske investeringer eller tyske kapitalfond. Den må være styrt av våre interesser, eller enda viktiger, ungdommen vår sin interesse.

Det burde være et varsko når 4000 ungdommer i Nordland melder seg inn i gruppen “Nordland ut av Norge”, just saying.

Nå har vi alle sagt at “nok er nok”, “vi gjer oss aldri”og lignende utsagn. Men likevel så går vi hjem og koser oss med smågodt og kaffelatte mens vi ser på Skavlan. Samtidig fjernes tannleger, studietilbud, skoler, ferger, brøytetjenester, posten, radioen … osv. Jentene våre springer fra rom til rom på pleiehjemmene mens ressurser bæres ut av landsdelen.

Våre gamle, som bygget landsdelen stein for stein i molo og åker for at vi skulle leve et godt liv, de er ikke mer. Nå må vi bli dem, vi må bygge landsdelen, vi må verne om våre interesser, vi må slåss for at våre barn skal ha noe å gå til. 

Hvorfor gjør ikke politikerne noe, Hvorfor skriver ikke media noe?

Nå er det viktig at media slutter å være feig. Ta tak i saken, og skap debatten. Her bør Nordlys gå i front!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse