Annonse
Nord-Troms er en region som setter kulturlivet fremst i panna med en rekke festivaler, der Riddu Riddu er av internasjonalt format, skriver Svein O. Leiros. Foto: Ørjan Bertelsen / Riddu Riddu.

Vi må framsnakke Nord-Troms, mulighetenes region!

Vi har alle et ansvar for i større grad å framsnakke Nord-Troms region, vår egen «mulighetens region». Fortelle og snakke om de gode historiene som skapes hver dag enten det er i Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa eller Kvænangen. La oss løfte opp noen av gode historiene, og minne hverandre på hva vi, folket, her i Nord-Troms har gjennomført.

  • Nord-Troms har bygd opp en solid kompetanse når det gjelder havbruk. 60 % av all sjømat i Troms produseres på Skjervøy.
  • Vi har et landbruk som har fått et godt kvalitetsstempel langt utenfor regionens grenser, våre bønder vinner priser etter priser for sin produksjon av kvalitetsmat.
  • Visit Lyngenfjord har fått stempel som bærekraftig reisemål etter at kommunene rundt Lyngenfjorden hadde klokketro på at det var helt rett å danne et interkommunalt Visit-selskap. Initiativet kom fra tidligere ordfører Sigmund Steinnes, og nå er også Skjervøy og Nordreisa med. Der var vi framsynt og så at reiselivet var den mest økende næringen fremover.
  • Lærlingløftet i Nord-Troms, der de 4 nordligste kommunene pr dato har stilt opp med 49 lærlingplasser til sammen. Vekslingmodellen er alfa og omega for at lærlingløftet ved Nord-Troms videregående har blitt den suksessen den er.
  • Vi har et studiesenter som er finansiert og betalt av kommunene og fylkeskommunen, når finansieringa burde være et statlig ansvar. Verdien i dette samarbeidet er at hele 90 % av studentene forblir i regionen.
  • Da Nord-Troms regionråd for 20 år sia, så var det ungdommen man ønsket å satse på. I dag står ungdomssatsinga i Nord Troms som en bauta og er et eksempel, ikke bare for andre regioner i Troms og Finnmark, men også landet forøvrig. Sitatet «dokker gjør en fantastisk jobb i regionen» står skrevet på «stjernehimmelen».
  • Vi har idrettsutøver som er verdensmester i kickboksing, skiløper som har vunnet Vasaloppet og birken. Utøverere som hevder seg innen skyting, scootercross, langrenn, takwondo, skihopper med aner fra vår region, vi har en god bredde og rektruttering både innenfor individuell- og lagidrett. Alle våre utøvere er gode kulturbærere - på lik linje med f.eks Violet Road og Aggy. En region som setter kulturlivet fremst i panna med en rekke festivaler, der Riddu Riddu er av internasjonalt format.
  • Et industri eventyr på Furuflaten som er heilt unik innen plast - og Cinderella toalett, og Akva Ren bygger opp kompetanse innenfor bruk av avfall fra oppdrettsnæringa.

…. og slik kunne vi ha fortsatt, ungt entreprenørskap, reiseliv, helse, oppvekst, kultur, trestammers møter - samt en rekke andre områder.

Derfor er også den omorganiseringa som gjøres nå i Nord-Troms regionråd en nødvendighet. 24. april er det innkalt til et representantskapsmøte på Senter for Nordlige folk hvor den nye avtalen for samarbeid skal spikres og forankres i det nye representantskapet. Alle 6 kommunene har bestemt at representantskapet skal være formannskapene i de enkelte kommunene.

Nord-Troms der hvor vi trekker lasset i lag!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse