Annonse
INSPIRERTE: Konsernsjef Jan.Frode Janson er entusiast og optimist på vegne av Nord-Norge. I dag la han fram en mulighetsstudie for et "Nord-Norge i verdensklasse".

Vi må snakke om kranglefanten i rommet

Næringslivet tar tak der politikerne har feilet, mener samfunnsredaktør Lasse Jangås på Agenda Nord-Norge.

For å oppnå innovasjon, entreprenørskap og vekst må både næringsaktører, FoU, virkemiddelapparat og politikere være enige om oppdraget.

- For meg er Nord-Norge et lys. Et lys på en himmel med en del mørke skyer, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Det går mot slutten av dagens Agenda Nord-Norge-konferanse på Rica i Tromsø. Himmelen Skogen Lund snakker om er norsk næringsliv. Utvikling, vekst, eksport. Muligheter.

Og under lysekronene, over slipsene – anerkjennende nikk fra mange av hodene som skal utnytte de mulighetene så mange andre også har snakket om før henne.

Men så kaster hun inn en brannfakkel:

- Vi trenger regionale myndigheter som kan håndtere de store endringene denne landsdelen skal igjennom på kort tid.

Jeg kjenner at jeg nikker selv. For nå snakker Skogen Lund om kranglefanten i rommet. Den som konkurrerer og slåss om det som skal danne grunnlag for veksten. Den som tapper energi framfor å inspirere. Universitet, helse og forsvar. Museer, veier og tunneler – ingenting er for lite eller for stort til en strid som kan skape bitterhet, avmakt og redusert hastighet. Eller full stans.

For riktignok skal vi også konkurrere her nord, men bare der vi må. Vi skal samarbeide der vi kan.

Dette la da også den entusiastiske konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge (SNN) sterk vekt på i sitt tidlige innlegg i dag.

Det er nettopp banken som, sammen med LO og NHO, står bak denne næringskonferansen. Banken tar opp hansken som regionale og lokale politikere har mistet – ikke kastet.

Et symbol på alt dette er Roger Ingebrigtsen, den lokale, regionale og nasjonale politikerveteranen som i alle år sloss for nordnorsk samarbeid på tvers av fylkesgrensene. I årevis stresset han landsdelens behov for flere politikere som skaper nasjonal og internasjonal politikk med en nordnorsk plattform. Lokal retorikk og politikk tilhører kommunestyret - ikke riksnivået, mener Ingebrigtsen og har helt rett.

Han har kanskje gitt opp politikken, men ikke saken. For nå er han en del av næringslivet, og ikke minst er han en viktig del av denne konferansens gjennomføring. Og verten – Jan-Frode Janson – følger opp, han snakker om et «Nord-Norge i verdensklasse». I en by hvor mange har gått litt trette av gigantomani er det selvsagt lett å himle med øynene eller harselere da.

Men Janson skaper stor entusiasme her. Han har fokus på de overordnede og viktige perspektivene som hans forgjenger, Hans Olav Karde, var eksponent for. Nordnorsk vekst er da i høyeste grad også i bankens interesse.

Janson er retorisk skarp, men drømmer ikke bare, han støtter seg på faktakunnskap, i hvert fall så nær fakta du kan komme om framtida. Den ferske mulighetsstudien om Nord-Norge fram til 2030 han la fram i dag viser en verdiskapingsvekst på 600 prosent for sjømatnæringa, en femdobling av omsetningsveksten for olje og gass. 25 milliarder i økt eksport for kraftforedlende industri og 32.000 nye arbeidsplasser i nord.

Studien viser at det skal investeres 1000 milliarder kroner i landsdelen fram til 2030.

Og som om det ikke var nok:

- Vekstmuligheten for eksport er aller størst i Nord-Norge.

Jeg ser at Janson inspirerer, han gir 400 næringslivsledere, politikere, tillitsvalgte, rådmenn og ledere for høyere utdanning optimisme og fornyet tro på framtida. «Men da må det skapes globale merkevarer. Nord-Norge må levere i verdensklasse», sier Janson og gir stafettpinnen til professor Torger Reve ved BI, en av Nordens fremste og tydeligste stemmer i sammenhengen næringsliv og forskning.

Også han ser lyst på Nord-Norges muligheter. Han mener landsdelen leverer i verdensklasse allerede på offshoreleverandørindustrien, og at mulighetene ligger i å identifisere det man allerede er gode på – og dyrke det for alt det er verdt. Og da med sterke klynger, altså fysiske koblingspunkter der forskjellige aktører møtes for å utvikle alle involverte. «Globale kunnskapsklynger er driverne av global business».

Vi har eksempler på slike velfungerende klynger i landsdelen allerede, men vi trenger flere. Mange flere. For å oppnå innovasjon, entreprenørskap og vekst må både næringsaktører, FoU (forskning og utdanning), virkemiddelapparat og politikere være enige om oppdraget: Å dra nytte av de enorme mulighetene som ligger her nå og trekke Nord-Norge i samme retning: Framover.

Med unntak av fiskeriminister Elisabeth Aspaker var politikerne fraværende på podiet i dag. Flere av dem skal få sjansen tirsdag. Mange håper at også de lot seg inspirere i dag, avgjørende som de er. De må på banen nå, både for å få lagt en viktig hånd på rattet i en utvikling som skal ta hensyn til hele samfunnet og for å skape rammer for aktørene i salen her.

Uten konstruktiv handling fra dem må vi enda en gang foreta en omskriving av Rolf Jacobsen:

Det meste er ord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse