Annonse
Fra fredagsbønnen i en moske på Grønland i Oslo tidligere i år. Det er bra at ledere på norsk venstreside nå spør hvordan blant annet imaner arbeider for å motvirke radikalisering blant unge muslimer, skriver Stein Sneve. Foto. NTB

Er vi redde for å fornærme pyromanene?

Aner vi et paradigmeskifte i norsk venstresides forhold til islam?

Om det stemmer at «islams hus er i brann» har for mange vært mer opptatt av ikke å fornærme pyromanene, enn å hjelpe brannfolkene.

Islam. Én religion. Delt i to hovedgrupper. Det er som oftest slik vi ser religionen islam framstilt, når noen i det hele tatt gjør seg bryet med å definere den. Og der starter problemet.

For selv om alle muslimer har mye felles er ikke islam delt i kun to grupper, men i en rekke grupperinger, trosretninger og sekter. Slik sett er islam en religion som andre religioner – og politiske ideologier: splittet i ulike fraksjoner som både forstår verden på hver sin måte og har ulikt syn på hvilke virkemidler som er legitime for å påvirke den.

Alt for lenge har vår debatt om islam hoppet bukk over denne innsikten. Den har i stedet vært dominert av politiske ytterfløyer, som på hver sitt vis har fremmet ideen om islam som én monolittisk størrelse.

Der «muslim» er blitt betegnelsen på en gruppe likeartede mennesker, og ikke et sett individer med hver sine tanker, ideer og drømmer. Det være seg enten man ser alle muslimer som ofre for storsamfunnets overgrep, eller som mulige terrorister.

Men denne gruppetenkningen har ikke bare preget de politiske ytterpunktene. Det har også preget store deler av de muslimske samfunn, der indre kritikk av islam har vært sett på med mistenksomhet.

Og det har preget mange av storsamfunnets forsøk på dialog med de samme muslimske samfunn, der man har lagt overdreven vekt på ikke å fornærme den religiøse sensibiliteten til de mest ekstreme.

Dette er heldigvis i ferd med å endres. Stadig flere unge, stemmer krever å få respekt for sin versjon av islam, en mer moderne, gjerne «norskere» versjon. Eller for å slippe å være muslim i det hele tatt.

Deres posisjon er svært utsatt; kritisert både for å være muslim og for å være for lite muslimsk. Det er disse som trenger vår støtte, og de får den i alt for liten grad.

Om det stemmer at «islams hus er i brann» har for mange vært mer opptatt av ikke å fornærme pyromanene, enn å hjelpe brannfolkene.

I en kronikk i Dagen Næringsliv på lørdag rekker Ap-leder Jonas Gahr Støre ut en hånd til norsk, muslimsk ungdom som prøver å finne sin egen vei.

Støre krever større åpenhet rundt ungdomsarbeidet i ulike muslimske trossamfunn, og åpner for at Norge kan forby moskeer som mottar støtte fra autoritære regimer som Saudi Arabia.

Støre sier til DN at det er «unaturlig at et land som har dødsstraff for å være kristen, skal finansiere religiøs virksomhet i vårt land».

Det er interessant at dette kommer fra nettopp Støre, som lenge har vært kritisert for å ha vist for stor forståelse for islamisters religiøse følelser. Kritikken er noe overdrevet, men inneholder en kjerne av sannhet, som strekker seg tilbake til karikaturstriden i 2006.

Etter denne kronikken er det vanskelig å fastholde påstanden om at Støre ikke evner å skille mellom ekstremister og muslimer.

Støres avklaring kommer også kort tid etter at Stortinget vedtok et SV-forslag om å trekke statsstøtten fra trossamfunn som mottar penger fra stater som bryter menneskerettighetene. Stater som Saudi-Arabia.

Det innebærer forhåpentligvis et paradigmeskifte i norsk venstresides forhold til islam. Der man innser at islam omfavner så vel positive som negative krefter, og at det er de positive, unge og moderne stemmene som fortjener støtte.

Uansett hvor mye det måtte fornærme de religiøse følelsene til  reaksjonære mørkemenn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse