Annonse
TERROREN RAMMET NORGE: Fra en minnemarkering utenfor Oslo domkirke i juli 2011.

Vi skal aldri glemme

I et intervju med VG onsdag sier lederen i AUF, Ine Libak, at norske ungdommer i langt større grad må få mulighet til å besøke Utøya og 22. juli-senteret, og se kulehullene i veggene med egne øyne. Hun tror det kan gi dem kraft til å kjempe mot ekstremisme fordi de har sett det, de vil vite hva som er sant.

Libak har helt rett i at dette vil være et viktig forsvar av demokratiet vårt, og at det kan bli et tiltak i kampen mot glemselen. Vi håper mange, ikke minst i den norske grunnskolen, lytter nøye til det AUF-lederen sier.

Libak, som selv overlevde terroren 22.juli, har opplevd at noen var villig til å drepe henne på grunn av det hun og andre trodde på. Hun ble skutt fire ganger på Utøya.

Også i Nord-Norge opplevde vi at unge politiske talenter ble skutt i fillebiter. Flere døde. Noen tok fatt på den tunge veien tilbake til livet. Sårene er dype hos mange unge, deres familier og venner, over hele landsdelen. Dette er en smerte som ikke går over.

Libak og de andre ofrene vet bedre enn noen andre hvor alvorlig det er for et samfunn hvis hatet får vinne frem uten motstand.

Samtidig gjør det sterkt inntrykk at Libak også målbærer et budskap om håp. Hun sier at til tross for at hun har sett at hat kan være livsfarlig, har hun også sett kjærligheten som motvekt. Det har gjort at hun har fått større tro på mennesker.

Det er særdeles viktig at Libak og andre stemmer som har disse brutale erfaringene, holder fast ved at Norge som fellesskap har lært noe av det som skjedde. Til NRK-programmet Dagsnytt 18 sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg at 22. juli også internasjonalt har blitt et symbol på et land som står opp mot det som ble angrepet.

Selv om de hatefulle kreftene finnes der ute, sier Stoltenberg at han opplever at Norge har håndtert 22.juli 2011 på en grunnleggende god måte, gjennom en mobilisering for viktige verdier. Norge har ifølge Stoltenberg klart å vise at kampen for toleranse og mangfold ikke er tomme ord. Det har skjedd, og skjer, en bevisstgjøring gjennom holdningsarbeid. Det finnes en sterk vilje til å bekjempe rasisme.

Han peker også på at Norge hadde et ryddig rettsoppgjør som det står respekt av.

Dette er et klokt og forsonende budskap fra statsmannen Stoltenberg. Hans observasjon er at Norge har trukket en lærdom av det grufulle som skjedde. Sammen har vi også et ansvar for at kampen mot terroristens ideer føres videre. Det skylder vi ofrene for 22.juli-terroren og deres pårørende, som er påført store og livsvarige lidelser.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse