Annonse
HÅNDHILSE: Oops, her var det like før. Helseminister Bent Høie hindrer statsminister Erna Solberg i å håndhilse på FHI-direktør Camilla Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse 7.april. Fort gjort å glemme seg. For å håndhilse er en del av vår kultur. Foto: Lise Åserud NTB/scanpix

Vi skal nok håndhilse og klemme hverandre igjen

Å håndhilse, omfavne eller klemme hverandre er hilse-måter vi nå har lagt på hylla. Forhåpentligvis bare foreløpig.

Å ta folk i hånda er å vise respekt og aksept.

Skal koronaen venne norske kvinner og menn av med å håndhilse for godt? Helsedirektør Bjørn Guldvog sa i et lengre sommerintervju med NRK fredag at det for oss, i noen situasjoner, har vært veldig viktig å håndhilse. Men nå mener Guldvog nordmenn bør tenke gjennom om vi skal opprettholde skikken med å håndhilse.

-Vi har liksom tenkt at det er måten å bli kjent på. Men det er kanskje andre måter enn et «ærlig håndtrykk», som også gjør at man kan bli godt kjent. Her har vi kanskje noe å lære av andre kulturer, som har andre måter å hilse på, sa Guldvog.

Nå vet ikke jeg hvilke kulturer helsedirektøren sikter til, men vi har jo vært gjennom håndhilse-debatter her i landet tidligere, da under andre omstendigheter. Etter terrorangrepet mot al-Noor moskéen i Bærum i fjor, kom kronprins Haakon på besøk, for å vise sin støtte i den vanskelige tiden etterpå.

Det ble behørig lagt merke til at en av kvinnene der nektet å håndhilse på tronarvingen, fordi han er mann. Å håndhilse er ikke forbudt i islam, men for troende muslimer er det å håndhilse på det motsatte kjønn ikke tillatt. Om akkurat denne skikken har hatt noen effekt på korona-smitten, er kanskje tvilsomt. Det er uansett ikke en kultur å lære av, i likestillingens Norge.

Å hilse ved å rekke fram høyre hånd er vanlig folkeskikk, og det har det vært lenge her i landet. Vi blir tidlig opplært til å hilse med «pen-hånden». Det blir en innøvd vane når vi skal takke skikkelig for en gave vi har fått. Håndhilsing i første offisiell sammenheng er når man begynner på skolen og hilser på læreren. Mange år seinere repeterer vi øvelsen når vitnemålet mottas under høytidelige omstendigheter.

Å ta folk i hånda er å vise respekt og aksept. Vi håndhilser på nye mennesker vi introduseres for, vi håndhilser på folk det er lenge siden vi har møtt, vi håndhilser når vi uttrykker følelser, enten vi gratulerer eller kondolerer. Å avslutte en større handel med et solid håndtrykk, er en gammel skikk, ikke bare her i landet. Vi markerer enighet og forlik ved å rekke fram hånden, også i forsonende øyemed. Å ta folk i hånda er å ta dem på alvor.

Selvsagt har vi andre måter å hilse på også. Jeg fyker ikke rundt og håndhilser på mine kolleger når jeg kommer på jobb på morgenen. Da ville jeg, forhåpentligvis, blitt sendt hjem igjen. Det holder lenge med å si god morgen. Den vanligste måten å hilse på, er ikke ved å trykke hender. Verbal hilsing, et hei eller hallo og et nikk når vi møter venner og kjentfolk, er det normale.

Vi har lært oss å hilse på annet vis under pandemien. Det er imidlertid vanskelig å se at albuen kommer til å bli et permanent alternativ til hånden.

Men det er klart at forholdsreglene vi nå tar, kommer til å sitte i hodene våre lenge, og vi vet jo per nå ikke hvordan dette utvikler seg, eller hvor lang tid det tar. Men på et tidspunkt blir det godt å kunne riste av oss pandemien og alt dens vesen, håndhilse-stoppen inkludert.

Det kan bli vanskelig å venne oss av med denne skikken. Vi har håndhilst i generasjoner. Og vi har overlevd.

Så vi slutter neppe å håndhilse når dette er over. Eller å ta på hverandre. Vi kommer nok fortsatt til å omfavne hverandre også, og gi hverandre en god klem. Det er også en hilse-metode vi nå har lagt på hylla. Foreløpig.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse