Annonse

Vi skaper våre nett-troll hjemme på jente- og gutterommet

Vi lærer ikke best av å bli snakket til, men av å øve, være i dialog og samhandling. Det vet vi alle. Likevel fortsetter vi foreldre og lærere å snakke til barn og unge. Om den digitale hverdagen, om sosiale medier og om det å sette seg selv i scene på en digital plattform til skue for alle og enhver. Og vi tror vi vet hva vi snakker om. Det gjør vi dessverre ikke er min dyrekjøpte erfaring.

Derfor, få koden til telefonen til ditt barn, går igjennom den nøye og lær deg å grundig sjekke de ulike plattformene som Snapchat, Instagram m.m.

Barn og unge er på mobiltelefonen sin hele døgnet. Der er på. Altså er de tilstede i sine liv inni det lille høyteknologiske leketøyet. De er der oftere, mer og dypere enn de agerer i den hverdagslige omgangen, som vi voksne liker å kalle virkeligheten. De fleste har tilgang til telefonen «sin» også etter leggetid.

Og livet på telefonen er for mange det virkelige livet. Det er Snapchat som er det relasjonelle limet i vennegjengen. Det er der avtaler gjøres, det er der du vises, det er der du observeres og det er der du dømmes. Spørsmålet er om de unge har kompetanse til å gjøre kloke vurderinger på stående fot når Snapchat-mediet fungerer brennkvikt og du må være på, pålogga, tilgjengelig og på pletten for å være med. Og er du ikke med i spillet, ja det er du utenfor. Derfor gjør alle det de kan for å oppnå likes, være morsom, bli sett og ikke minst virke kul og vise vei. Men hvilke kostnader har det for de unge?

# Den første kostnaden er at det hele døgnet plinger inn snapper som du må åpne, svare på og forholde deg til. Det forventes. Programvaren gir poeng og premierer de som ofte snapper med trofeer. Disse gir høy status i vennegjengen.  Denne situasjonen er stressende, gir ingen pusterom for tanken. Og det holder unge unna andre viktigere og mer varierte livserfaringer som å være sammen face to face, gå ut, se film, høre musikk eller spille et brettspill.

# Den andre kostanden er det er lett å trå feil når man må være rask. Da er det enormt lett å dras med i dragsuget sammen med «alle» de andre.

# Den tredje kostanden er faren for avhengighet, fordi unge i dag nærmest viser abstinenssymptomer når mobilen enten er tom for strøm eller 4G. De må være på for å være med.

# Den fjerde kostnaden er når andre trår feil ovenfor deg. De skriver stygge omtaler og sender hatytringer, og gjemmer seg bak en såkalt spøk, røff ordbruk eller stjeler andres passord og konto for å drive nettmobbing uten selv å bli oppdaget.

# Den femte kostanden er at Snapchat tilsynelatende er et øyeblikksmedium der bildet som sendes kun er mulig å se noen få sekunder. I realiteten kan man ta et skjermbilde av innkomne snaps og dermed kan disse sendes videre til hele verden med ett tastetrykk. Dette blir fort veldig ubehagelig og farlig. For når barn blir ungdom og kroppen endres i takt med hormonene, men ikke i takt med intellektuell eller emosjonell utvikling, kan lett bilder komme på avveie når en du tror er din hjertevenn viser seg å bli din verste fiende.

# Den sjette kostanden er basert på barn og unges natur som lett påvirkelige og med en lite utviklede kritisk sans. De lever i et svært kroppsfokusert og til dels seksualisert mediesamfunn der bl.a. Paradice Hotel og mote-industrien stadig pusher grensene for hva som tilsynelatende, i et ungt sinn, fremstår som normalt og akseptabelt.

Det er vi foreldre som lar barna våre betale disse kostandene for å være på og alltid være tilgjengelig på sosiale medier. Vi tror vi er digitalisert vi også, på jobb og hjemme, men våre digitale kunnskaper er begrenset fordi vi ikke kjenner hele sannheten. Vi tror vi kjenner Snapchat fordi vi har det gule ikonet på mobilen vår og kan sende et tegneserieaktig bilde med heliumsstemme til barnet vårt. Men vi kjenner ikke Snapchats mørke side. Nemlig chattetrådene: de er på barnas telefoner, og de er mange. Språkbruken, billeddelingen og gruppene inne på Snapchat er for en voksen mildest talt sjokkerende. Og hvorfor er det slik?

Jo, fordi vi som eiere av barna telefoner og abonnementer ikke daglig sjekker chatten eller bildene. Vi unnlater å detaljkontrollere og vi sier vi stoler på barna som er i ferd med å bli ungdom. Men det er det ingen grunn til ifølge politiet. For verden der inne er en jungel. Den er nådeløs, den er lovløs og den er sluppet løs. Det er en verden totalt uten voksenkorreks, uten veiledning og samtalepartner. Fordi vi voksne lar det skje.

Politiet melder om at deling av nakenbilder blant barn og unge er svært vanlig, det skjer på alle skoler og det skjer om og om igjen. Hatytringer sendes på chattetråder, i grupper og i stygge bilder. De sendes, klikkes på og forsvinner. Bevisene blir borte og igjen står fortvilte og redde barn og unge som ikke tør å si fra til de voksne. De forteller ikke dette hjemme, verken når de selv trør feil eller blir utsatt. De er redde for sanksjonene der ute, for utestenging og for mobbing, trakassering og angrep. Ingen forteller noe. For de vet at Snapchatlivet er på kanten av stupet, de har deltatt på «Bruk Hue» kampanjen, de har informasjon nok – men de klarer ikke å handtere valgene, prioritere rett og leve i den digitale komplekse verden alene - uten de voksne.

Dette tror du ikke om ditt barn eller din ungdom. Det trodde ikke jeg heller. Derfor, få koden til telefonen til ditt barn, går igjennom den nøye og lær deg å grundig sjekke de ulike plattformene som Snapchat, Instagram m.m. For her er ikke bare én konto, det er flere og det det er lukkede grupper ingen snakker med voksne om. Snapchat er styrt av amerikansk lov, og norsk politi får ikke, selv med en anmeldelse av en alvorlig sedelighetssak, tilgang til Snapchats arkiver. Derfor må vi voksne få innsyn i og krontoll over det digitale livet barn og unge sliter med å manøvrere i. Klarer vi ikke det bør kanskje Snapchat enten forbys i Norge eller kun anvendes av folk over 18 år?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse