Annonse
STORTINGSREPRESENTANT: Tør vi håpe at Torgeir Knag Fylkesnes ser at han har gått seg vill, og er han villig til å ta to skritt tilbake? I så fall fortjener han en ny sjanse, skriver sjefredaktør Anders Opdahl. Foto: Espen Dreyer

Vi er skuffet

Men tør vi håpe at Torgeir Knag Fylkesnes ser at han har gått seg vill?

Jo svakere meningsmålingene er blitt for lille SV, desto mindre tid har Fylkesnes hatt til sitt nordnorske prosjekt.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har så langt ikke innfridd forventningene han skapte før siste stortingsvalg. I stedet for å bli det friske pustet, den nye og sterke nordnorske stemmen fra Stortinget, har han blitt like usynlig og forutsigbar som flertallet av stortingsrepresentantene fra de to nordligste fylkene.

I den grad Fylkesnes har lyktes med å markere seg nasjonalt, har det i liten grad handlet om forhold som spesielt angår folk i nord. Den fargerike plakaten for kampanjen «Ja til Nord-Norge» er stuet vekk. Mest har det handlet om å holde liv i Fylkesnes' sosialistiske vesleparti.

Hvorfor så hard i klypene, vil noen spørre. Det er da vitterlig flere stortingsmenn og kvinner som fortjener en revisjon? Svaret er ja. Men saken er at vi i Nordlys hadde større forventninger til Torgeir Knag Fylkesnes enn eksempelvis Martin Henriksen (Ap). Uavhengig av politisk ståsted ble vi overbevist om at han representerte noe nytt, annerledes og utfordrende. Og vi gikk så langt at vi til og med anbefalte velgerne å stemme på Fylkesnes. Etter drøyt halvannet år har bismaken begynt å melde seg. Vi er skuffet.

Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå at Fylkesnes har vært opptatt etter at han fikk seg stortingskontor. Som medlem av utdanningskomiteen bærer han et stort ansvar for at lille SV skal synes i det nasjonale ordskiftet. Skole er historisk en kjernesak for partiet, med en politikk i skarp opposisjon til den dagens regjering står for. Jo svakere meningsmålingene er blitt for lille SV, desto mindre tid har Fylkesnes hatt til sitt nordnorske prosjekt.

Når SV avholder sitt landsmøte neste helg, håper vi at han kjenner på dette. Vi vet at Torgeir Knag Fylkesnes skal ut av partiets sentralstyre. Kan det hende at selvinnsikt er en av de bakenforliggende årsakene? Det ville ikke vært urimelig. Det er dessuten unektelig mye lettere å skape resultater på vegne av Troms og Nord-Norge, enn det er på vegne av et parti som kanskje aldri mer vil komme seg ut av skyggen fra mastodonten Ap.

I den grad Fylkesnes trenger inspirasjon, er den heller ikke langt unna. Han må rett nok tåle å se seg til høyre. Regina Alexandrova, fiskeriminister Elisabeth Aspakers (H) stortstingsvikar, har overrasket positivt. Lenger nord leverer Frank Bakke Jensen (H) også sitt. Om han noen ganger er på vidda rent politisk, er det i alle fall ingen tvil om hvem og hva han i bunn og grunn kjemper for.

Den Fylkesnes imidlertid har mest å lære av, er Frps Øyvind Korsberg. Til tross for fire perioder på Stortinget. er bakkekontakten intakt så det holder. Politisk er også han noen ganger fullstendig på villspor, og han har en helt egen evne til å forsvare dårlig eller manglende politikk fra regjeringshold. Men han jobber beinhardt, og det er aldri tvil om at Tromsø og Troms er langt viktigere enn Frp. Partiet er plattformen. Det er Nord-Norge som betyr noe.

Tør vi håpe at Fylkesnes ser at han har gått seg vill, og er han villig til å ta to skritt tilbake? I så fall fortjener han en ny sjanse. Gjør han det ikke, blir han et nytt navn på lista over forglemmelige stortingsfolk som ville så mye, men som aldri helt fikk det til.

God helg!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse