Annonse
Vi snakker systematisk med store lyttergrupper om deres behov og ønsker, skriver NRKs distriksredaktør Nina Einem om distriktssendingene på NRK P1. (Foto: Ivan Ortegon)

Vi er stolte av lyttertallene for Finnmarkssendinga

Hættas frykt for at vi ikke lenger er herrer i eget hus er med andre ord ubegrunnet.

Odd Mathis Hætta har i et innlegg på Nordnorsk debatt igjen kritisert NRK P1, og spesielt Finnmarkssendinga. Det er vel et år siden han sist kom med samme kritikk om innhold og programledelse, da i Altaposten.

Hætta har med andre ord ikke sluttet å høre på lokalsendingene på P1. Det er flott – og han er i svært godt selskap!

I 2019 lytta i snitt 30 prosent av finnmarkinger over 10 år på de daglige distriktssendingene på P1. Det vil si at nesten hver tredje innbygger er trofaste brukere av vårt innhold. Bare Sogn og Fjordane hadde høyere lyttertall enn det NRK Finnmark har. Det er vi stolte av.

NRK P1 er Norges desidert største radiokanal, og den skal favne det brede lag av folket. Derfor går NRK grundig til verks når vi planlegger hvordan sendeskjema skal være og innholdet presenteres. Det er, i motsetning til hva Hætta hevder, ikke et resultat av synsing og personlige preferanser fra P1-ledelsen. Det har heller ingenting å gjøre med flytting av NRKs hovedredaksjon fra Vadsø til Alta.  Vi snakker systematisk med store lyttergrupper om deres behov og ønsker, vi analyserer hvordan de faktisk bruker kanalen, hvor lenge de lytter av gangen, hvor de er og hva de gjør når de lytter og hva de ønsker av innhold, programledelse og musikk. Alt dette er grunnlaget for hvordan alle sendinger og kanalen er bygget opp gjennom døgnet og uka.

Når det gjelder det journalistiske innholdet, så har de lokale redaksjonene og redaktøren full journalistisk frihet. Det er vi som kjenner området vi dekker best, det er vi som kan trekke de lange linjene og sette dagsaktuelle hendelser inn i et større perspektiv.  NRKs distriktskontor har et bredt og viktig oppdrag. Helt til kjernen er at vi skal være til stede lokalt, og NRK Troms og Finnmark har derfor til sammen 7 kontor i det nye fylket. Der sørger særs kompetente journalister, programledere og ledere for at vi lager innhold til egne sendinger på radio, nett og TV.  Det er også vi som planlegger og lager innholdet fra vår del av landet til nasjonale sendinger som Dagsrevyen, Dagsnytt, Alltid nyheter, P2s nyhetsmorgen, Norge Rundt – ja lista er lang. Hvilke saker og ideer som prioriteres er et resultat av våre egne vurderinger, med lokal redaktør og nyhetssjefer tett på gjennom hele døgnet.

Distriktskontorene er helt sentrale for at NRK skal oppfylle sine forpliktelser som allmenkringkaster. Vi har sentral plass med vårt innhold også nasjonalt, noe den nylige flyttingen og utvidelsen av TV-sendingene våre viser. Sendingene ligger nå rett etter Dagsrevyen på NRK1, i beste sendetid kl. 19:45. Seertallene er på høyde med Dagsrevyen, der distriktskontorene står for nær 25 prosent av innholdet. På nrk.no er 59 prosent av innholdet som presenteres på forsiden levert av distriktskontorenes journalister. 

Hættas frykt for at vi ikke lenger er herrer i eget hus er med andre ord ubegrunnet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse