Annonse
NY HELSETOPP: Torsdag ble det klart at Renate Larsen (43) fra Karlsøy er den nye styrelederen i Helse Nord. Foto: Mathilde Torsøe/Nordlys

En skjønnmalt start

Renate Larsen går langt i å reise tvil om det finnes konflikter mellom Universitetssykehuset og Helse Nord.

Bent Høie har lyttet til fornuften og valgt en styreleder i Helse Nord med forankring i Tromsø, slik UNN forlangte. Men vent litt; har ikke fersk erfaring vist at det slett ikke er en garanti for suksess?

Larsen er kjent for både stor arbeidskapasitet og handlekraft. Det er ikke mange dagene siden hun sendte en teatersjef i Tromsø hodestups ut døren. Det kan jo få det til å kaldt ned over ryggen på direktører i Sjøgata i Bodø.

Men det begynner ikke så bra for Larsen. Hennes første intervju i sin nye rolle ble gitt til foretakets kommunikasjonsdirektør og publisert på Helse Nords hjemmeside. Det er en tekst der solen skinner på en skyfri himmel over det nordnorske helseforetaket. Larsen omtaler Helse Nord som «en dyktig og dedikert organisasjon», i en tekst som flommer over av hemningsløs bagatellisering og klisjefylt skjønnmaling.

Like etter sier Larsen til både NRK og Nordlys at hennes inntrykk er at hun er usikker på om det i det hele tatt finnes noen konflikt mellom UNN og Helse Nord. Hun er ikke langt unna å karakterisere konflikten som konstruert eller medieskapt.

Det er ikke lett å forstå hvorfor hun ordlegger seg slik. I sin iver etter å fremstå som brobygger risikerer hun i stedet å markere seg som en leder som tåkelegger fra første dag.

De ansatte ved UNN, som naturligvis er lei av å bli herset med, kan komme til å oppfatte det Larsen sier som en trivialisering. Da har hun i såfall kommet ut med et feilskjær i første sving.

Kanskje lener Larsen seg på råd fra kommunikasjonsavdelingen i Helse Nord. Det ville nok andre vært varsomme med. Der er det tidligere gitt noen av de dårligste kommunikasjonsrådene i nordnorsk historie. 

Og Larsen vil selvsagt få store problemer, når hun om ikke lenge likevel må forklare hvordan hun skal løse de mange konfliktene mellom UNN og Helse Nord, som hun nå mener ikke eksisterer.

For noen få uker siden var jeg tilstede på et seminar ved hjerte og lungeklinikken ved UNN. Der møttes toppledere i Helse Nord og en lang rekke medisinske ledere ved UNN for å diskutere funksjonsfordeling i spesialisthelsetjenesten.  Det var en stor avgrunn som åpnet seg. Sjelden har jeg vært vitne til en slik grunnleggende mistillit og mangel på felles forståelse. Larsen burde invitere seg selv på neste møte.

Jeg tror mange vil oppfatte det som bekymringsfullt at Renate Larsen ikke viser større åpenhet om de alvorlige samarbeidsproblemene Helse Nord står i. 

Nå sier Larsen at hun ikke utelukker en prat med sin forgjenger. Det er ikke sikkert det er så dumt. Der vil det være mye å lære om hvor lett det er å bli malt i stykker av særinteresser.

Det hviler nå en tung bør på Renate Larsen. Det forventes av alle som er bekymret for Universitetssykehuset Nord-Norge og spesialisthelsetjenesten i landsdelen vår, at hun er seg sitt ansvar bevisst.

Derfor burde hun ikke starte med å bygge opp en prestisje som gjør det problematisk å akseptere kritikk av Helse Nord.  Å servere nordlendingene en sminket virkelighet, uten ærlighet, kan dessverre bli en sikker oppskrift på å gjenta alvorlige feil.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse