Annonse
MARINEN: Hvor mye de gamle ubåtene våre seiler i nord, er en hemmelighet. Men de hyermoderne korvettene og fregatten vi har brukt milliarder på, ligger stort sett til kai på Haakonsvern i Bergen. Foto: Torgrim Rath Olsen

Vi trenger en forsvarsdebatt

Med Norges store havområder i nord, har vi ikke råd til ha en marine parkert ved kai i Bergen.

Dersom ikke rike olje-Norge ser seg i stand til å heve forsvarsbudsjettet til de omforente to prosentene, kan knapt andre land i et Europa i økonomisk krise kritiseres for ikke å oppfylle målsettingen.

Statsminister Erna Solberg har nå sådd stor tvil om Norge virkelig mener alvor når man på siste toppmøte i NATO sluttet seg til målsettingen om at alle medlemsland skal bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvaret.

Statsministeren har nylig uttalt at Norge ikke vil komme til å oppfylle dette målet med det første. Dermed skaper hun usikkerhet om hvor lang tid Norge egentlig skal bruke, og setter et dårlig eksempel for våre andre allierte.

I dag bruker Norge 1,4 prosent av BNP. Dersom ikke rike olje-Norge ser seg i stand til å heve forsvarsbudsjettet til de omforente to prosentene, kan knapt andre land i et Europa i økonomisk krise kritiseres for ikke å oppfylle målsettingen.

Det pågår en stor debatt i forsvarskretser akkurat nå om hva slags forsvar Norge trenger i fremtiden. Med den labile sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa som dystert bakteppe, er det få som tør å være skråsikre.

Det er tvil om både hva slags kapasiteter Norge trenger, og hvordan forsvaret skal dimensjoneres. Men det er få som er uenige i at manglende tilstedeværelse av fregatter og korvetter i nord, er et hovedproblem. Med Norges store havområder i nord, har vi ikke råd til ha en marine parkert ved kai i Bergen.

Forsvarssjefens nye militærfaglige utredning skal være klar 1. oktober i år. Det hadde vært en stor fordel hvis det hadde vært mulig å få en opplyst politisk debatt om forsvarspolitikk.

I dag er det stort sett noen få fageksperter som dominerer denne diskursen. Våre folkevalgte politikere er mer eller mindre fraværende. Det er et dårlig tegn. Debatten er alt for viktig til at den bør monopoliseres av forsvarsanalytikere og generaler. 

På årsmøtet i Troms Høyre i januar ble det vedtatt at Troms må få mer av alt vi har fra før, når det gjelder forsvar. Årsmøtet appellerte også til forsvarssjefen om å «vektlegge invasjonsforsvaret» i sin utredning.

Javel? Som kjent har vi ikke hatt et invasjonsforsvar i Norge etter 1990-tallet. Når kunnskapsnivået på politikernes forsvarsutspill er av en slik karakter, dreier alt seg om distriktspolitikk og lokaliseringskrav. Dette er skuffende av forsvarspartiet Høyre, og en håpløs avsporing fra ønsket om en reell forsvarsdebatt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse