Annonse
VIL HA TANKESMIE: Kåre Tannvik i Kirkenes Snowhotel mener Nord-Norge bør opprette en egen tankesmie.

Vi trenger en nordnorsk tankesmie!

Som lykkelig engasjert i reiseliv i Kirkenes blir jeg stadig påminnet hvor lite tilreisende vet om Norge og vårt område.

Mens internasjonale tilreisende ofte har forberedt seg på sin reise ved å slå opp stikkord som same, nordlys, snowhotel etc. og således er litt forberedt i alle fall mentalt, er norske tilreisende uforberedt. Ikke helt: De har med seg alle klisjeene om oss, at vi topper de fleste statistikker som er negative og at de overfører enorme summer til oss.

Dette er fredag kl 11.30 når SAS lander på flyplassen og dem skal ha to døgns opplevelser hos oss.

Søndag drar de tilbake. Da har pipa en helt annen lyd: «Dette er det mest fantastiske vi har opplevd, tenk at vi vet så lite om andre verdenskrig, nedbrenning, evakuering, grenseboerbevis, samer, rein, Barentshavet og ikke minst om Russland! For en matopplevelse! -Takk for at vi fikk komme!!»

I sommer har det skjedd to mediabegivenheter i Finnmark: Klassekampen sin sommerbåt langs Finnmarkskysten og et forferdelig drap i Vadsø.

Klassekampen laget masse gode saker og etter endt cruise skrev ansvarlig journalist at han hadde lært mer på disse 4-5 dagene enn hele sitt liv om forholdene langs kysten.

Det måtte et forferdelig drap til i Vadsø før sentralmedia kom opp. Men da kom dem fort!

Som et siste perspektiv er SSB sine årlige kåringer som rager Oslo på topp i verdiskaping.

Dette er jo et ballespark: Har du sett oljeplattformer i Oslofjorden, kraftverk i Akerselva, fiskebruk, industribedrifter etc. i Oslo?

Nå har konflikten omkring fylkessammenslåing mellom Troms og Finnmark toppet seg. Mange tror at konflikten handler om å bli tvangssammenslått. Det er feil vi er imot å bli tvangsstyrt.

Det er på tide å slå tilbake. Med kunnskap og kommunikasjon. Mitt forslag er at man oppretter ei tankesmie som eies av Troms og Finnmark fylkeskommune, Sametinget, Fefo og alle andre næringsorganisasjoner og fagbevegelsen.

Tankesmia skal produsere ideer basert på fakta som grunnlag for gode politiske beslutninger. Det betyr også at tankesmia skal drive kommunikasjon og nettverksbygging.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse