Annonse
PÅ JOBB FOR DEMOKRATIET: Tromsø kommunestyre. Foto: Håkon Steinmo

Vi trenger gode politikere - og de fortjener lønn for strevet

Demokrati koster. Vi må også være villige til å betale politikere for jobben de gjør.

Å være folkevalgt er å velge å sitte i en utsatt posisjon, på vegne av oss alle.

Den siste uken har vi sett flere saker i mediene om politikernes lønnsgodtgjørelse og kompensasjonsordninger. Høye lønninger og etterlønnsordninger kan bidra til det mange omtaler som politikerforakt.

I Tromsø har Arbeiderpartiets Jarle Heitmann kommet i hardt vær for å uttale at han vurderer å gi seg som politiker, om det kuttes i hans lønn.

Heitmann kom svært uheldig ut da avisa iTromsø skrev om saken. Med en samlet lønn på rundt  930.000 kroner, var det for den gjengse leser direkte umusikalsk å høre at han ville vurdere å gi seg om lønna ble mindre. Det er ikke lett å samle sympati hos befolkningen som i gjennomsnitt tjener dårligere enn Heitmann. Heitmann gjorde den tabben å være ærlig om spørsmålet da journalisten spurte. Nå har han beklaget sine uttalelser.

Saker om politikere som utnytter gode ordninger skaper ikke tillit hos velgere.

Det er viktig med transparens om lønninger og ordninger, og politikere må tåle å få offentliggjort hva de tjener. Det er likevel verdt å merke seg de til stadig tilbakevendende debattene og sakene om politikerlønninger.

Premissene for sakene synes å være at norske politikere tjener alt for godt.

Men velgere og menigmann må også gjøre seg opp noen tanker om dyktige og kompetente politikere ønsker å stå i tillitsverv over lang tid – uansett lønn. Vi trenger dyktige og kompetente politikere, som også føler de får lønn for strevet.

Å være folkevalgt er å velge å sitte i en utsatt posisjon, på vegne av oss alle. De skal forvalte makten og tilliten vår til det beste for kommunen, fylket eller regjeringen. Det er ikke alltid en dans på roser.

Politikerne i Tromsø kommune ser nå på om de kan kutte i egne lønninger i den anstrengte økonomiske situasjonen. Det skal de ha honnør for om de gjør, men det må også være rom for å ha gode lønninger som politikere. De gjør en formidabel innsats på vegne av fellesskapet og er en grunnstein i vårt demokrati. Demokratiet koster penger. Politikere må få lønn for strevet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse