Annonse
MAKT: Den mektige fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll. Foto: Per Torbjørn Jystad/Avisa Nordland

Vi trenger politikere som snakker for hele landsdelen

Kan Tomas Norvoll aksle ledertrøyen for et nytt politisk samarbeid i nord?

Nord-Norge har i perioder hatt sterke fylkespolitikere med en stemme som har båret helt frem til Oslo. For eksempel en William Engseth, en Ronald Rindestu, en Sigbjørn Eriksen eller Helga Pedersen.

Men det er en stund siden, og savnet av en tydelig nordnorsk stemme i regionalpolitikken har blitt mer og mer merkbart. Spørsmålet er om Tomas Norvoll (Ap), den erfarne fylkesrådslederen i Nordland, kan være den som inntar en slik samlende rolle.

Han er naturligvis en maktpolitiker på vegne av Nordland når det er nødvendig, men han virker også som en som anerkjenner det store og komplekse nordnorske bildet.

Selv om anledningen tirsdag var åpningen av Nordlandskonferansen i Bodø, var min observasjon at Norvoll tok mål av seg til å operere i en nordnorsk ramme, utover trange fylkesgrenser. Han garanterte for Nordlands forpliktelser i det som er etablert av felles nordnorske prosjekter.

Han kommuniserte også klokt på områder som har skapt konflikt og usikkerhet over lang tid. Ikke minst la han vekt på behovet for at landsdelen nå samler seg bak et felles og sterkt universitetssykehus. 

Norvoll brukte begrepet nordnorsk «fellesskaping». Det er et vakkert begrep. Det betyr ikke at vi skal utslette all uenighet, men det betyr at vi bør bestemme oss for å jobbe mer i lag. For eksempel for å styrke de to universitetene i nord. Det skjer best gjennom samarbeid og felles prosjekter for å styrke oss som en kunnskapslandsdel.

Virkeligheten skriker mot oss, og gjør at vi kan avslutte den nordnorske krangelen først som sist. Norvoll pekte på at vi er i samme båt fra Bindal til Grense Jakobselv, med sterkt fallende fødselstall og en alarmerende folketallsutvikling i de nordnorske distriktene. Vi trenger å bli flere, og vi må ha en plan for det.

Samtidig kan vi ikke gå i fosterstilling. Det er det ingen grunn til. Nordnorsk næringsliv er svært lønnsomt og vi har tilgang på formidable naturressurer. Vi har sterke innovatører og samfunnsbyggere på steder som Rana, i Kirkenes, i Grovfjord. Og mange andre steder.

I fremtiden er dette næringslivet en del av svaret på det grønne skiftet, ikke en del av problemet. Norvoll hadde en god og konkret analyse, med vekt på hva som kan skape attraktive samfunn i nord.

Det som ikke er attraktivt, er når vi går over våre bredder på sosiale medier. Norvoll pekte på det nordnorske raseriet, som det er nødvendig å snakke mer om. –Det må være lov å ha forskjellige meninger om hvor nye sykehus skal lokaliseres, hvilke flyplasser som skal bygges. Vi skal og må diskutere prioriteringer, vi trenger til og med å diskutere fergepriser. Men det er ikke bra hvis diskusjonen går over til hets. Det er ikke bra hvis diskusjonen preges av beskyldninger eller usannheter og først og fremst bidrar til å snakke ned Nord-Norge, sa  Norvoll.

Det er et viktig budskap til alle som vil Nord-Norge godt.  

Det politiske landskapet i nord har blitt mer krevende på grunn av regionreformen. Etter at Landsdelsutvalget gikk nord og ned over en gammel krangel, har vi i tillegg manglet et velfungerende politisk forum.

Ti år uten et slikt møtested er lenge. Tiden er inne for å ta opp hansken igjen. Både Nordland og Troms/Finnmark har alt å tjene på å være en del av den samme nordnorske fortellingen. Vi har også alt å tape på å rivalisere om hovedstadens oppmerksomhet, uten en felles stemme.

Det er lov å håpe at Norvoll kan aksle ledertrøyen i dette arbeidet. Han har forutsetningene.  Han er født i Finnmark, er oppvokst på Andøya, tok utdannelsen i Tromsø og har tilbrakt arbeidslivet i Bodø. Og kona er fra Helgeland.

Det er en god miks som burde gi solid forståelse. Nord-Norge trenger så sårt politiske strateger som snakker for landsdelen, ikke bare for sin egen bygd.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse