Annonse
Statsminister Erna Solberg på besøk hos gründer Christian Mide i bedriften ConceptoMed i 2015. "Et godt eksempel på en bedrift som har utviklet en innovativ løsning innenfor helseteknologi", skriver næringsministeren og helseministeren i dette innlegget. Foto: Kai Nikolaiosen, Lofotposten

Vi trenger sterkere kultur for samarbeid i helse-Norge

Klarer helsetjenesten og næringslivet å jobbe bedre sammen, får pasientene bedre helsetjenester og næringen får muligheten til å slå an internasjonalt. Det er vinn-vinn.

Vi mener det er stort potensial for at denne næringen kan vokse videre, og at den kan bli store internasjonalt. Men da er det en del ting som må komme på plass.

Helsenæringen vokser raskt. Veksten i denne bransjen har de siste årene vært over dobbelt så høy som resten av den norske økonomien til sammen, om man ser bort fra olje og gass. Det er gode nyheter. For vi trenger all hjelpen vi kan få. Befolkningen blir stadig eldre, og vi blir flere med kroniske, og sammensatte sykdommer.

Bedrifter som utvikler helseteknologi, legemidler og som digitaliserer helsetjenestene er en viktig del av løsningen på helseutfordringene Norge står overfor. Dersom vi jobber sammen kan vi levere pasientens helsetjeneste også i fremtiden. Helseteknologibedriften ConceptoMed fra Ballstad i Lofoten, er et godt eksempel på en bedrift som har utviklet en innovativ løsning. Selskapet har utviklet en sprøyteteknologi som er designet for å forhindre at medisinsk personell får direkte kontakt med nålen og forurenser sprøytetuppen. Dette bidrar til å styrke sikkerheten og steriliteten i ulike medisinske prosedyrer. ConceptoMed er også et godt eksempel på at helsenæring ikke bare er en storby-næring, men at helsenæring også er en distriktsnæring.

Vi mener det er stort potensial for at denne næringen kan vokse videre, og at den kan bli store internasjonalt. Men da er det en del ting som må komme på plass.

I helsenæringsmeldingen, som skal behandles i Stortinget tirsdag 26. november, peker regjeringen på at det ikke er en sterk tradisjon i helsetjenesten for å samarbeide med næringslivet. Den offentlige helsetjenesten bruker noen ganger offentlige anskaffelser på en måte som verken gir de beste løsningene for pasienter og helsepersonell, eller gir utviklingsmuligheter for næringen. Innspill fra helsetjenesten tyder på sin side på at det kan oppleves som uklart hvilke typer samarbeid og samarbeidsmodeller med privat sektor som er greit. Dersom utryggheten oppleves som for stor, vil det for mange være enklest å avstå fra et samarbeid med næringslivet.

Vi vil at norske bedrifter i helsenæringen skal ha muligheten til å bli store internasjonalt. Mange land står overfor krevende problemstillinger i sin helsesektor, og her kan norske løsninger spille en viktig rolle. Målet er å få flere norske helsebedrifter ut i internasjonale markeder, og bidra til å skape arbeidsplasser og eksportinntekter. Gevinsten blir at pasienten får et bedre tilbud, helsetjenesten blir mer effektiv og vi får en kunnskapsrik bransje med lønnsomme arbeidsplasser. Det er viktig for et bærekraftig velferdssamfunn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse